Duphaston

Duphaston je robna marka za lijek didrogesteron, koji je sintetski hormon sličan progesteronu. Koristi se za liječenje raznih ginekoloških stanja, uključujući neredovite menstruacije ili izostanak menstruacije, endometriozu i fibrome maternice. Također se može koristiti za održavanje trudnoće kod žena koje imaju poteškoća sa zatrudnjenjem ili održavanjem trudnoće.

Didrogesteron je progestin, vrsta hormona koja igra ulogu u menstrualnom ciklusu i trudnoći. Prirodno ga proizvode jajnici i pomaže u regulaciji sluznice maternice. U žena s neredovitim ili izostalim mjesečnicama, didrogesteron može pomoći u stimuliranju rasta sluznice maternice i reguliranju menstrualnog krvarenja. Također se može koristiti za liječenje endometrioze, stanja u kojem tkivo koje oblaže maternicu raste izvan maternice, uzrokujući bol i probleme s plodnošću.

Duphaston se obično uzima u obliku tableta, a doza i učestalost korištenja ovisit će o specifičnom stanju koje se liječi. Obično se uzima jednom ili dva puta dnevno, sa ili bez hrane.

Uobičajene nuspojave Duphastona uključuju mučninu, povraćanje, nadutost, osjetljivost dojki i glavobolju. Te su nuspojave obično blage i nestaju same od sebe nakon nekoliko dana. Ozbiljnije nuspojave su rijetke, ali mogu uključivati alergijske reakcije, promjene krvnog tlaka i krvne ugruške. Važno je razgovarati s liječnikom ako se tijekom uzimanja Duphastona jave bilo kakve nuspojave.

Također je važno napomenuti da Duphaston ne smiju koristiti trudnice, jer može uzrokovati štetu razvoju fetusa. Žene koje doje također bi trebale izbjegavati uzimanje Duphastona jer se može izlučiti kroz majčino mlijeko i utjecati na dojenče.

Zaključno, Duphaston je lijek na recept koji se koristi za liječenje raznih ginekoloških stanja, uključujući neredovite ili izostale mjesečnice, endometriozu i fibroide maternice. Također se može koristiti za održavanje trudnoće kod žena koje imaju poteškoća sa zatrudnjenjem ili održavanjem trudnoće. Iako se općenito dobro podnosi, važno je razgovarati s liječnikom o mogućim nuspojavama i bilo kakvim nedoumicama prije početka liječenja.

Upute

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika
Duphaston 10 mg filmom obložene tablete didrogesteron
Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Sačuvajte ovu uputu. Moţda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Moţe im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što se nalazi u ovoj uputi :

 1. Što je Duphaston i za što se koristi
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Duphaston
 3. Kako uzimati Duphaston
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Duphaston
 6. Sadrţaj pakiranja i druge informacije
 7. Što je Duphaston i za što se koristi
  Što je Duphaston
  Lijekovi kao što je Duphaston nazivaju se progestagenima.
  Duphaston sadrţi djelatnu tvar didrogesteron.
   Didrogesteron je umjetno proizveden hormon.
   Jako je sličan hormonu progesteronu kojeg proizvodi Vaše tijelo.
  Za što se Duphaston koristi
  Duphaston se moţe uzimati sam ili s estrogenima. Hoćete li uzimati i estrogen ovisi o tome
  zbog čega se liječite.
  Duphaston se koristi:
 • u liječenju bolnih menstruacija
 • u liječenju endometrioze (stanja kod kojeg tkivo sluznice maternice raste izvan
  maternice)
 • u liječenju izostanka menstruacije prije menopauze
 • u liječenju neredovitih menstruacijskih ciklusa
 • kako bi se smanjio rizik od pobačaja
 • u liječenju simptoma menopauze (tzv. hormonsko nadomjesno liječenje ili HNL), čiji se simptomi razlikuju od ţene do ţene, a mogu uključivati napadaje vrućine, noćno znojenje, probleme sa spavanjem, suhoću rodnice i probleme s mokraćnim sustavom.
  Kako Duphaston djeluje Tijelo normalno odrţava ravnoteţu u količini prirodnih hormona progesterona i estrogena (drugi glavni ţenski hormon). Ako Vaše tijelo ne proizvodi dovoljno progesterona, Duphaston to nadoknađuje i vraća ravnoteţu.
  Vaš liječnik će Vam moţda reći da uzimate estrogen zajedno s ovim lijekom. To će ovisiti o tome zbog čega uzimate Duphaston.

Ostatk upute potražite na: https://halmed.hr/upl/lijekovi/PIL/Duphaston-10-mg-filmom-oblozene-tablete-PIL.pdf

Similar Posts