Klimicin

Klimicin

Klimicin je robna marka za lijek eritromicin, koji je antibiotik koji se koristi za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija. Dio je klase antibiotika poznatih kao makrolidi, koji djeluju tako da sprječavaju reprodukciju i širenje bakterija.

Eritromicin se često koristi za liječenje infekcija respiratornog trakta, kao što su upala pluća i bronhitis. Također se može koristiti za liječenje infekcija kože i mekog tkiva, kao što su impetigo i celulitis. Osim toga, eritromicin se često propisuje za liječenje određenih spolno prenosivih infekcija, poput klamidije i sifilisa.

Klimicin je dostupan u nekoliko oblika, uključujući tablete, kapsule i oralnu suspenziju. Doziranje i trajanje liječenja ovisit će o vrsti infekcije koja se liječi i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Važno je uzimati lijekove točno onako kako je propisao liječnik i dovršiti cijeli tijek liječenja čak i ako se simptomi poboljšaju prije nego što je lijek završen.

Jedna od prednosti korištenja Klimicina je njegova sposobnost liječenja infekcija koje su otporne na druge vrste antibiotika. Također se relativno dobro podnosi, s uobičajenim nuspojavama uključujući mučninu, povraćanje i proljev. Međutim, u rijetkim slučajevima eritromicin može izazvati ozbiljnije nuspojave kao što su oštećenje jetre ili alergijske reakcije.

Važno je napomenuti da uzimanje antibiotika poput Klimicina može dovesti do razvoja bakterija otpornih na antibiotike. Zbog toga je važno antibiotike koristiti samo kada su doista potrebni te se pridržavati propisanog doziranja i plana liječenja.

Klimicin (eritromicin) je vrijedan antibiotik koji može učinkovito liječiti širok raspon bakterijskih infekcija. Važno je koristiti ga odgovorno i pridržavati se propisanog doziranja i plana liječenja kako bi se izbjegao razvoj bakterija otpornih na antibiotike. Pravilnom primjenom Klimicin može biti učinkovito sredstvo u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Cijena

ImeOblikCijena EUR
Klimicinamp. 10x300 mg/2 ml16.62
Klimicincaps. 16x150 mg2.29
Klimicincaps. 16x300 mg3.35

Uputa

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika
Klimicin 150 mg tvrde kapsule
Klimicin 300 mg tvrde kapsule
klindamicin

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što je Klimicin i za što se koristi
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Klimicin
 3. Kako uzimati Klimicin
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Klimicin
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što je Klimicin i za što se koristi


Ime Vašeg lijeka je Klimicin. On sadrži djelatnu tvar klindamicin. Klimicin je antibiotik za liječenje infekcija. On pripada skupini linkozamidnih antibiotika. Djeluje tako da sprječava umnažanje bakterija i nekih drugih mikroorganizama koji uzrokuju infekcije, a ovisno o dozi djeluje i tako da ih uništava. Klimicin Vam je propisan za liječenje ili sprječavanje infekcije. Vaš liječnik ili ljekarnik mogu Vam reći više o Vašoj infekciji.

Klimicin se koristi za liječenje:
– infekcija periodonta (potporno tkivo zuba)
– infekcija gornjih i donjih dišnih putova
– infekcija kože i mekog tkiva
– akutnih i kroničnih infekcija kostiju i zglobova
– infekcija krvi
– infekcija trbušne šupljine – u kombinaciji s drugim antibioticima
– infekcija u ginekologiji- u kombinaciji s drugim antibioticima
– infekcija mozga uzrokovanih mikroorganizmom Toxoplasma gondii u bolesnika s AIDS-om u kombinaciji s drugim antimikrobnim lijekom
– upale pluća uzrokovane mikroorganizmom Pneumocystis jiroveci u bolesnika s AIDS-om (gubitak imuniteta uzrokovanog HIV-infekcijom)  u kombinaciji s drugim antimikrobnim lijekom
– nekih tipova malarije  u kombinaciji s drugim antimikrobnim lijekom

Klimicin se također primjenjuje za sprječavanje infekcija koje nastaju prilikom kirurških zahvata u usnoj i trbušnoj šupljini. Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti Vašeg liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što morate znati prije nego počnete uzimati Klimicin


Nemojte uzimati Klimicin i recite svom liječniku:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na klindamicin ili neki drugi sastojak ovoga lijeka (naveden u djelu 6). Vjerojatno patite od alergije ako ste bilo kada prije imali kožni osip ili oticanje lica, vrata ili tijela za vrijeme primjene ovoga lijeka, ili ako ste ikada imali poteškoća s disanjem zbog ovoga lijeka.
 • ako ste alergični (preosjetljivi) na linkomicin.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete Klimicin

 • ako ste već imali teške alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti), uključujući teške kožne reakcije.
 • ako ste uzimali ili uzimate Klimicin dulje vrijeme – liječnik će Vam možda više puta uzeti krv za provjeru krvne slike, rada bubrega i jetre.
 • dugotrajna primjena Klimicina može dovesti do razvoja dodatnih infekcija s mikroorganizmima koji nisu osjetljivi na Klimicin, a koje se mogu manifestirati kao proljev ili kao promjene na sluznici usta i rodnice kod žena.
 • ako patite od crijevnih poremećaja poput celijakije (preosjetljivost crijeva na gluten – bjelančevinu iz mnogih žitarica), jejunalne divertikuloze (vrećastog proširenja u stijenci tankog crijeva), Crohnove bolesti (teške upalne bolesti crijeva), kolitisa (upale debelog crijeva) ili ako imate AIDS (gubitak imuniteta uzrokovanog HIV-infekcijom): liječnik će Vam prilagoditi dozu lijeka.
 • ako ste ikada imali teški proljev tijekom ili nakon primjene antibiotika . Kod uporabe gotovo svih antibiotika, pa tako i Klimicina, može se pojaviti pseudomembranski kolitis (vrsta upale debelog crijeva), koji se očituje blagim do smrtno opasnim proljevom.
 • ako imate problema s Vašim bubrezima ili jetrom: liječnik će prilagoditi dozu lijeka, a možda će Vam i više puta izvaditi krv za provjeru rada bubrega i jetre te razine lijeka u krvi.

U slučaju pojave teške alergijske reakcije, teške kožne reakcije ili teškog proljeva, primjenu Klimicin tvrdih kapsula potrebno je odmah prekinuti. Moguća je pojava akutnih poremećaja bubrega. Obavijestite svojeg liječnika o svim lijekovima koje trenutačno uzimate te ako imate bilo kakve probleme s bubrezima. Ako primijetite smanjeno izlučivanje urina, zadržavanje tekućine koje uzrokuje oticanje nogu, gležnjeva ili stopala, nedostatak zraka ili mučninu, odmah o tome obavijestite svojeg liječnika. Obratite se svom liječniku ili ljekarniku u svim ovim stanjima. Posavjetujte se s liječnikom i onda ako se gornje tvrdnje odnose na Vaša stanja u prošlosti.

Djeca i adolescenti
Dozu lijeka u djece liječnik će odrediti ovisno o tjelesnoj težini djeteta i indikaciji primjene. Klimicin tvrde kapsule ne smiju se otvarati. U slučajevima kada točno doziranje nije moguće s ovim farmaceutskim oblikom i kod djece koja ne mogu progutati cijele kapsule, liječnik će razmotriti korištenje klindamicin injekcija ili infuzije.

Drugi lijekovi i Klimicin
Obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove. Klimicin može utjecati na način na koji neki drugi lijekovi djeluju. Također, neki lijekovi mogu utjecati na način djelovanja Klimicina. Konzultirajte se sa svojim liječnikom ako uzimate ili primate bilo koji od sljedećih lijekova:

 • lijekove iz skupine neuromuskularnih blokatora (lijekovi za opuštanje mišića tijekom anestezije, elektrošokova ili konvulzija): njihovi učinci mogu se povećati, stoga Vaš liječnik
  može smanjiti dozu tih lijekova
 • antibiotike iz skupine makrolida ili kloramfenikol : učinak Klimicina može se smanjiti.
 • rifampicin (također antibiotik); može smanjiti učinkovitost klindamicina
 • antibiotik linkomicin i eritromicin
 • lijekove s učinkom na peristaltiku crijeva (lijekovi koji usporavaju prolazak hrane kroz crijeva): rizik od proljeva je povećan.
 • neke od lijekova koji se koriste za razrjeđivanje krvi (antagonisti vitamina K npr. varfarin).

Kod Vas postoji povećana vjerojatnost da dođe do krvarenja. Vaš liječnik će provoditi redovite krvne pretrage kako bi provjerio parametre zgrušavanja Vaše krvi.

Klimicin s hranom i pićem
Možete uzimati ovaj lijek prije, za vrijeme ili nakon jela. Uvijek popijte svoju kapsulu uz veliku čašu vode.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. Sigurnost primjene klindamicina tijekom trudnoće nije utvrđena. Zbog toga, ovaj će Vam lijek biti propisan tijekom trudnoće samo ako to bude neophodno. Klindamicin se izlučuje u majčino mlijeko, stoga zbog potencijala razvoja ozbiljnih nuspojava u dojenčadi, dojilje ne smiju uzimati ovaj lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima
Klimicin ne utječe ili zanemarivo utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima.

Klimicin kapsule sadrže laktozu.
Klimicin 150 mg tvrde kapsule i Klimicin 300 mg tvrde kapsule sadrže laktozu. Ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja ovog lijeka.

Količina laktoza hidrata u jednoj kapsuliKoličina laktoza hidrata u maksimalnoj dnevnoj dozi lijeka (količina laktoze ne smije prelaziti 5 g)
150 mg kapsula0,085 gdo 1,5 g
300 mg kapsula0,17 gdo 1,5 g

Kako uzimati Klimicin

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik ili ljekarnik. Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Liječnik će odrediti točnu dozu lijeka i trajanje liječenja ovisno o težini infekcije, vrsti uzročnika i Vašem zdravstvenom stanju. Nemojte mijenjati dozu ili prekidati liječenje bez savjetovanja s liječnikom. Uzimajte ovaj lijek otprilike u isto vrijeme svaki dan. Klimicin kapsule se mogu uzimati neovisno o obroku. Uvijek progutajte kapsule cijele i s puno tekućine.

Odrasli
Preporučena doza klindamicina za odrasle kod umjereno teških infekcija je 150 mg do 300 mg svakih 6 sati. Kod teških infekcija preporučena doza je od 300 mg do 450 mg svakih 6 sati. U starijih bolesnika s oštećenjem bubrega može biti potrebna prilagodba doze.

Djeca
Preporučena doza za djecu s tjelesnom težinom preko 10 kg je 8 do 25 mg/kg tjelesne težine, podijeljeno u 3 do 4 jednake doze. Maksimalna dnevna doza za djecu je 40 mg/kg tjelesne težine.

Klimicin tvrde kapsule ne smiju se otvarati. U slučajevima kada točno doziranje nije moguće s ovim farmaceutskim oblikom i kod djece koja ne mogu progutati cijele kapsule, liječnik će razmotriti korištenje klindamicin injekcija ili infuzije. Ako imate ozbiljna oštećenja bubrega ili jetre, liječnik će Vam smanjiti dozu. Ako uzmete više Klimicin kapsula nego što ste trebali Ako ste uzeli više kapsula odjednom nego što ste trebali, odmah potražite liječničku pomoć. Pokažite liječniku preostale kapsule u kutiji.

Ako ste zaboravili uzeti Klimicin
Ako ste zaboravili uzeti propisanu dozu lijeka, učinite to čim se sjetite. Nakon toga pokušajte uzimati lijek kao i prije (uzmite sljedeću dozu za 6 sati). Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Klimicin
Nemojte prestati uzimati ovaj lijek prije nego što je to propisano od strane liječnika, čak i ako se već osjećate bolje. Ako prestanete uzimati ovaj lijek prije kraja liječenja, neke bakterije mogu preživjeti i uzrokovati ponovnu pojavu infekcije. Ako ste uzeli cijelu propisanu količinu lijeka, a još se uvijek ne osjećate dobro, potražite savjet liječnika. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Moguće nuspojave


Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga. Najčešće se javljaju alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti) i probavne smetnje. Odmah prestanite uzimati lijek i potražite liječničku pomoć ako se bilo što od sljedećeg pojavi:

 • znakovi teške alergijske reakcije, anafilaktičkog šoka (crvenilo, osip i svrbež kože, kihanje, mučnina, oticanje kapaka, lica i usana, osjećaj gušenja ili otežano disanje, ubrzan i plitak puls, osjećaj lupanja srca i vrtoglavica, pad krvnog tlaka, bljedilo kože).
 • grčevi u trbuhu i dugotrajan proljev, osobito s pojavom krvi u stolici.
 • rašireni osip s mjehurima i ljuštenjem kože, osobito oko usta, nosa, očiju i genitalija (Stevens-Johnsonov sindrom)
 • zadržavanje tekućine koje uzrokuje oticanje nogu, gležnjeva ili stopala, nedostatak zraka ili mučninu.

Pri primjeni ovoga lijeka mogu se javiti sljedeće nuspojave:

Vrlo česte nuspojave (javljaju se u više od 1 na 10 osoba koje uzimaju Klimicin):

 • reakcije preosjetljivosti, manifestiraju se osipom različitih oblika
 • blage nuspojave od strane probavnog sustava: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev
 • poremećaji osjeta okusa, koji se zovu ageuzija ili disgeuzija.

Česte nuspojave (javljaju se u manje od 1 na 10 osoba koje uzimaju Klimicin):

 • blago i prolazno povišenje serumskih transaminaza (jetreni enzimi)
 • pseudomembranozni kolitis (vrsta upale debelog crijeva).

Manje česte nuspojave (javljaju se u manje od 1 na 100 osoba koje uzimaju Klimicin):

 • neutropenija (smanjen broj neutrofila), leukopenija (smanjen broj bijelih krvnih stanica), eozinofilija (povećani broj jedne grupe leukocita), trombocitopenija (smanjen broj krvnih pločica) i granulocitopenija (smanjenje broja granulocita), anemija (smanjenje broja eritrocita, javlja se prvenstveno u bolesnika koji razviju pseudomembranski kolitis)
 • neuromuskularna blokada
 • urtikarija, makulopapulozni osip.

Rijetke nuspojave (javljaju se u manje od 1 na 1000 osoba koje uzimaju Klimicin):

 • vaginalne infekcije (infekcije rodnice)
 • multiformni eritem (kožni osip s crvenim, vlažnim, nepravilnim mrljama), StevensJohnsonov sindrom, svrbež, ljuštenje kože i upala kože praćena mjehurima
 • vrućica.

Vrlo rijetke nuspojave (javljaju se u manje od 1 na 10000 osoba koje uzimaju Klimicin):

 • anafilaktičke reakcije (ozbiljna reakcija preosjetljivosti), anafilaktoidne reakcije,
 • prolazni hepatitis s kolestatskom žuticom
 • poliartritis.

Nuspojave nepoznate učestalosti (učestalost se ne može procijeniti na temelju dostuopnih podataka):

 • gubitak teka (apetita), vjetrovi, plinovi, ezofagitis (upala jednjaka) ili ezofagealni ulkus (čir na jednjaku), upala oralne sluznice
   toksična epidermalna nekroliza, akutna generalizirana egzantematozna pustuloza (AGEP), osip nalik ospicama, reakcija na lijek s eozinofilijom i sistemskim simptomima (DRESS).

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem
nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Kako čuvati Klimicin

Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.
Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju iza oznake „EXP“. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca. Lijek ne čuvati na temperaturi iznad 30 stupnjeva celzijusa. Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Sadržaj pakiranja i druge informacije


Što Klimicin sadrži
Djelatna tvar
Djelatna tvar lijeka je klindamicin.
Jedna tvrda kapsula sadrži 150 mg, odnosno 300 mg klindamicina u obliku klindamicinklorida.

Pomoćne tvari su:
Klimicin 150 mg
Sadržaj tvrde kapsule: laktoza hidrat, prethodno geliran kukuruzni škrob, magnezijev stearat, talk.
Kapsula, tvrda: želatina, titanijev dioksid (E171), žuti željezov oksid (E172), crveni željezov oksid
(E172), crni željezov oksid (E172).
Klimicin 300 mg
Sadržaj tvrde kapsule: laktoza hidrat, prethodno geliran kukuruzni škrob, magnezijev stearat, talk.
Kapsula, tvrda: želatina, titanijev dioksid (E171) , žuti željezov oksid (E172), crveni željezov oksid
(E172), crni željezov oksid (E172).
Kako Klimicin tvrda kapsula izgleda i sadržaj pakiranja
Klimicin 150 mg:
Smeđa/crveno-smeđa, tvrda kapsula veličine 1 (19,5 mm), ispunjena gotovo bijelim kristalnim
praškom.
Klimicin 300 mg:
Smeđa, tvrda kapsula veličine 0 (21,5 mm), ispunjena gotovo bijelim kristalnim praškom.
16 kapsula Klimicin 150 mg ili Klimicin 300 mg u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji.
Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač
Nositelj odobrenja
Sandoz d.o.o., Maksimirska 120, 10000 Zagreb
Proizvođač
S.C. Sandoz S.R.L., Str. Livezeni nr. 7a, 540472 Targu-Mures, Rumunjska
Način i mjesto izdavanja
Lijek se izdaje na recept, u ljekarni

Similar Posts