neurofeedback terapija

Neurofeedback terapija

Neurofeedback terapija, također poznata kao neuroterapija ili neurobiofeedback, vrsta je biofeedbacka koja koristi prikaze moždane aktivnosti u stvarnom vremenu kako bi naučila ljude kako promijeniti vlastite moždane valove. To je neinvazivan, bezbolan tretman koji se koristi za pomoć ljudima s različitim stanjima, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), anksioznost, depresiju, nesanicu i kroničnu bol.

Povijest neurofeedbacka

Neurofeedback terapiju, također poznatu kao neuroterapija ili neurobiofeedback, prvi je razvio 1960-ih dr. Joe Kamiya, istraživač sa Sveučilišta u Chicagu. Dr. Kamiya proučavao je sposobnost mozga da kontrolira određene fiziološke reakcije, poput otkucaja srca i krvnog tlaka, pomoću tehnika biofeedbacka. Otkrio je da pojedinci također mogu koristiti tehnike biofeedbacka kako bi stekli veću kontrolu nad svojom moždanom aktivnošću, što je dovelo do razvoja neurofeedback terapije.

Drugi istraživači, kao što su dr. Barry Sterman i dr. Joel Lubar, također su dali značajan doprinos razvoju i razumijevanju neurofeedback terapije 1960-ih i 1970-ih. Danas se neurofeedback terapija koristi kao opcija liječenja za niz stanja, uključujući anksioznost, depresiju, ADHD, nesanicu i kroničnu bol.

Kako radi neurofeedback terapija

Tijekom neurofeedback terapije, senzori se postavljaju na vlasište osobe za mjerenje aktivnosti mozga. Ta se aktivnost zatim prikazuje na zaslonu u obliku vizualne ili slušne povratne informacije. Od osobe se tada traži da pokuša promijeniti svoje moždane valove na određeni način, poput opuštanja ili fokusiranja. Kada uspiju promijeniti svoje moždane valove, obično su nagrađeni vizualnim ili slušnim pojačanjem, poput promjene boje ili visine povratne informacije.

Postoje neki dokazi koji sugeriraju da neurofeedback terapija može biti učinkovita u smanjenju simptoma određenih stanja, kao što su ADHD i anksioznost. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila njegova dugoročna učinkovitost i odgovarajuća uporaba u kliničkoj praksi. Također je važno napomenuti da se neurofeedback terapija ne smije koristiti kao jedini tretman za bilo koje stanje i treba se koristiti zajedno s drugim dokazanim terapijama, kao što su lijekovi i savjetovanje.

Prednosti neurofeedback terapije

Neinvazivna i bez lijekova: Neurofeedback terapija je neinvazivna opcija liječenja bez lijekova koja koristi senzore za praćenje aktivnosti mozga i pružanje povratnih informacija pojedincu. To znači da ne uključuje upotrebu lijekova ili kirurški zahvat te ima manji rizik od nuspojava u usporedbi s drugim opcijama liječenja.

Može biti učinkovita za različita stanja: Neurofeedback terapija se pokazala učinkovitom za širok raspon stanja, uključujući anksioznost, depresiju, ADHD, nesanicu i kroničnu bol. Također može biti korisno za pojedince s neurološkim poremećajima kao što su traumatske ozljede mozga, moždani udar i Parkinsonova bolest.

Može poboljšati rad mozga: Neurofeedback terapija može pomoći pojedincima da poboljšaju svoje kognitivne sposobnosti, poput pamćenja, pažnje i vještina rješavanja problema. Također može pomoći u poboljšanju funkcije mozga u područjima povezanima s regulacijom emocija i ponašanja.

Može se prilagoditi individualnim potrebama: Neurofeedback terapija može se prilagoditi specifičnim potrebama i ciljevima pojedinca, omogućujući personaliziraniji pristup liječenju.

Nedostaci neurofeedback terapije

Ograničena istraživanja: Dok je neurofeedback terapija obećavala u određenim studijama, postoji ograničeno istraživanje o njezinoj učinkovitosti i dugoročnim rezultatima. Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli dobrobiti i rizici ove mogućnosti liječenja.

Može biti skupa: Neurofeedback terapija može biti skupa. To može biti prepreka za neke osobe koje traže ovu vrstu liječenja.

Zahtijeva više dolazaka: Neurofeedback terapija obično zahtijeva više dolazaka da bi se vidjeli rezultati, što može biti dugotrajno i nezgodno za neke pojedince.

Možda nije pokriveno osiguranjem: Neurofeedback terapija nije uvijek pokrivena osiguranjem, što znači da će pojedinci možda morati platiti terapiju iz svog džepa.

Poznate osobe koje su koristile neurofeedback terapiju

Oprah Winfrey: Oprah je spomenula korištenje neurofeedback terapije za pomoć pri spavanju i upravljanju stresom.

Drew Brees: Drew Brees, profesionalni nogometaš, pripisao je neurofeedback terapiji pomoć u poboljšanju mentalnih performansi i oporavku od ozljeda.

Phil Jackson: Phil Jackson, bivši profesionalni košarkaš i trener, govorio je o korištenju neurofeedback terapije za poboljšanje fokusa i performansi.

Joe Rogan: Joe Rogan, komičar i voditelj podcasta, spomenuo je korištenje neurofeedback terapije za pomoć kod tjeskobe i spavanja.

Uvodna fotografija: SHVETS production

Povezani članci

Similar Posts