Normalni krvni tlak

Normalni krvni tlak

Krvni tlak i otkucaji srca dvije su važne mjere kardiovaskularnog zdravlja. Normalan krvni tlak i otkucaji srca ključni su pokazatelji zdravog kardiovaskularnog sustava, a odstupanja od normalnih razina mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme.

Što je krvni tlak?


Krvni tlak je mjera sile pritiska krvi na stijenke arterija dok je srce pumpa kroz tijelo. Krvni tlak se bilježi kao dva broja, sistolički tlak (viši broj) i dijastolički tlak (niži broj). Normalni krvni tlak definira se kao sistolički tlak manji od 120 mm Hg i dijastolički tlak manji od 80 mm Hg. Očitanja krvnog tlaka od 120/80 mm Hg ili niža smatraju se idealnim, a očitanja od 130/80 mm Hg ili više smatraju se visokima.

SistoličkiDijastolički
Optimalan krvni tlak<120<80
Normalan krvni tlak120-12980-84
Visoko normalan130-13985-89
Blaga hipertenzija140-15990-99
Umjerena hipertenzija160-179100-109
Teška hipertenzija≥180≥110
Izolirana sistolička hipertenzija≥140<90
izvor: hzjz.hr

Povišeni krvni tlak simptomi

 • glavobolja (ponekad);
 • umor;
 • smetenost;
 • promjene vida;
 • mučnina, povračanje;
 • anksioznost;
 • pretjerano znojenje;
 • bljedilo kože, ili crvenilo lica ili drugih područja;
 • drhtanje mišića;
 • bolovi slični angini pektoris: bolovi u prsnom košu;
 • povećana slezena

Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su:

 • krvarenje iz nosa;
 • osjećaj lupanja srca;
 • zvukovi/zujanje u ušima

Brzina otkucaja srca


Broj otkucaja srca ili puls je broj otkucaja srca u minuti. Normalan broj otkucaja srca u mirovanju za odraslu osobu kreće se od 60 do 100 otkucaja u minuti. Otkucaji srca koji su konstantno viši ili niži od ovog raspona mogu ukazivati na potencijalni zdravstveni problem. Nizak broj otkucaja srca, poznat kao bradikardija, može biti uzrokovan stanjima kao što su hipotireoza, bolesti srca ili korištenje određenih lijekova. Visok broj otkucaja srca, poznat kao tahikardija, može biti uzrokovan stanjima kao što su anemija, vrućica ili pretjerani rad štitnjače.

Čimbenici koji utječu na krvni tlak i broj otkucaja srca


Nekoliko je čimbenika koji mogu utjecati na krvni tlak i otkucaje srca, uključujući dob, način života i medicinska stanja. Na primjer, kako ljudi stare, njihov krvni tlak raste, a broj otkucaja srca smanjuje. Drugi čimbenici, poput tjelesne aktivnosti, stresa i uzimanja određenih lijekova, također mogu utjecati na krvni tlak i otkucaje srca.

Održavanje normalnog krvnog tlaka i otkucaja srca važno je za cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Postoji nekoliko promjena načina života koje mogu pomoći u održavanju normalne razine, uključujući:

Zdrava prehrana s niskim udjelom soli i visokim udjelom voća, povrća i cjelovitih žitarica


Zdrava prehrana ključna je za održavanje normalnog krvnog tlaka i cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja. Dobro uravnotežena prehrana koja uključuje niz hranjivih tvari, poput vlakana, kalija, kalcija i magnezija, može pomoći u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Prednosti zdrave prehrane za normalan krvni tlak:

 • Smanjeni unos soli: Prehrana s visokim udjelom soli može povećati krvni tlak jer natrij uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu, što stvara dodatni pritisak na srce i krvne žile. Dijeta s malo soli može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka.
 • Povećan unos kalija: Kalij je mineral koji može pomoći u suzbijanju učinaka natrija i snižavanju razine krvnog tlaka. Namirnice s visokim udjelom kalija uključuju banane, naranče, špinat i slatki krumpir.
 • Povećan unos vlakana: vlakna su važna za održavanje normalne razine krvnog tlaka jer pomažu u snižavanju razine kolesterola, što također može pridonijeti visokom krvnom tlaku. Hrana bogata vlaknima uključuje cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke.
 • Povećan unos kalcija i magnezija: Kalcij i magnezij su minerali koji igraju ulogu u regulaciji razine krvnog tlaka. Hrana s visokim udjelom kalcija uključuje mliječne proizvode, lisnato zeleno povrće i orašaste plodove. Hrana s visokim udjelom magnezija uključuje zeleno lisnato povrće, orašaste plodove i mahunarke.
 • Povećan unos antioksidansa: antioksidansi, poput vitamina C i beta-karotena, mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, koji može pridonijeti visokom krvnom tlaku. Namirnice koje su bogate antioksidansima uključuju voće, povrće i orašaste plodove.

Zdrava prehrana ključni je dio održavanja normalne razine krvnog tlaka. Uključivanjem raznovrsne hrane bogate hranjivim tvarima u svoju prehranu, možete pomoći u održavanju zdravlja vašeg kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Redovito vježbanje

Tjelovježba je jedna od najvažnijih promjena načina života koja može pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka. Redovita tjelesna aktivnost ima brojne dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava, uključujući poboljšanje protoka krvi, jačanje srca i smanjenje stresa. Evo nekih posebnih prednosti redovitog vježbanja za normalan krvni tlak:

 • Snižava krvni tlak: Vježbanje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka poboljšavajući protok krvi i smanjujući stres. Istraživanja su pokazala da redovita tjelesna aktivnost može smanjiti sistolički i dijastolički krvni tlak za 4-9 mm Hg, što je značajno smanjenje.
 • Povećava kardiovaskularnu kondiciju: Redovita tjelovježba jača srce i poboljšava kardiovaskularnu kondiciju. To znači da srce može pumpati krv učinkovitije, smanjujući opterećenje srca i krvnih žila.
 • Pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine: prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka. Regul
 • tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, što zauzvrat pomaže u održavanju razine krvnog tlaka.
 • Smanjuje stres: Vježbanje se pokazalo učinkovitim sredstvom za smanjenje stresa. Kronični stres može povisiti krvni tlak, a smanjenje stresa tjelesnom aktivnošću može pomoći u održavanju razine krvnog tlaka pod kontrolom.
 • Poboljšava cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava: Redovita tjelovježba ima brojne prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih stanja.

Važno je napomenuti da se dobrobiti vježbanja za krvni tlak najbolje vide uz redovitu, dosljednu tjelesnu aktivnost. Ciljajte na najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta većinu dana u tjednu, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Ako ste zabrinuti oko početka programa vježbanja, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Održavanje zdrave težine

Održavanje zdrave težine važan je aspekt održavanja normalne razine krvnog tlaka. Prekomjerna tjelesna težina glavni je faktor rizika za visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija. Hipertenzija je ozbiljno stanje koje može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega. Održavanjem zdrave tjelesne težine pojedinci mogu smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Prednosti održavanja zdrave težine za normalan krvni tlak uključuju:

 • Snižavanje krvnog tlaka: Održavanje zdrave težine jedan je od najučinkovitijih načina snižavanja krvnog tlaka. Prekomjerna tjelesna težina može povećati radno opterećenje srca, uzrokujući da ono pumpa više krvi kako bi cirkulirala tijelom. To može povećati krvni tlak i dodatno opteretiti kardiovaskularni sustav.
 • Poboljšana funkcija srca: Održavanje zdrave tjelesne težine može poboljšati cjelokupnu funkciju srca. Zdrava težina može smanjiti opterećenje srca i pomoći mu da učinkovitije pumpa krv, što može pomoći u smanjenju krvnog tlaka.
 • Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti: visoki krvni tlak glavni je čimbenik rizika za srčane bolesti i moždani udar. Održavanjem zdrave težine pojedinci mogu smanjiti rizik od razvoja ovih i drugih kardiovaskularnih problema.
 • Poboljšana osjetljivost na inzulin: Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do inzulinske rezistencije, što je glavni faktor rizika za visoki krvni tlak i druge kardiovaskularne probleme. Održavanje zdrave težine može poboljšati osjetljivost na inzulin, što može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema.
 • Poboljšano cjelokupno zdravlje: Održavanje zdrave tjelesne težine ima brojne prednosti za cjelokupno zdravlje, uključujući bolji san, povećanu razinu energije i smanjen rizik od određenih kroničnih zdravstvenih stanja.

Mršavljenju treba pristupiti na zdrav i postupan način, pod vodstvom zdravstvenog radnika. Brzo mršavljenje može biti štetno i dugoročno nije održivo. Kombinacija zdrave prehrane i redovite tjelovježbe najbolji je pristup za održivi gubitak težine i održavanje.

Izbjegavanje upotrebe duhana

Izbjegavanje pušenja ima nekoliko prednosti za održavanje normalne razine krvnog tlaka. Upotreba duhana, uključujući pušenje i upotrebu bezdimnih duhanskih proizvoda, može povećati rizik od visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema. Prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od ovih zdravstvenih problema i poboljšati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Smanjen rizik od visokog krvnog tlaka


Upotreba duhana povezana je s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, također poznatog kao hipertenzija. Visoki krvni tlak glavni je faktor rizika za bolesti srca i moždani udar, dva vodeća uzroka smrti u svijetu. Prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, što zauzvrat može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Poboljšano zdravlje srca


Upotreba duhana može uzrokovati oštećenje srca i krvnih žila, što dovodi do niza kardiovaskularnih problema, uključujući bolesti srca i moždani udar. Prestanak pušenja može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od ovih problema. Također može pomoći u poboljšanju cirkulacije, što može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Smanjen rizik od moždanog udara

Upotreba duhana povezana je s povećanim rizikom od moždanog udara, ozbiljnog stanja koje se javlja kada je poremećen dotok krvi u mozak. Prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i poboljšati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Poboljšano zdravlje pluća

Upotreba duhana glavni je uzrok oštećenja pluća i može dovesti do niza problema s plućima, uključujući kronični bronhitis i rak pluća. Prestanak pušenja može poboljšati zdravlje pluća i smanjiti rizik od ovih problema.

Ako koristite duhan, prestanak je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

Ograničenje konzumacije alkohola

Ograničenje konzumacije alkohola važan je korak prema održavanju zdrave razine krvnog tlaka. Iako se uživa u alkoholu, on može imati negativne učinke na tijelo, posebice u smislu krvnog tlaka. U ovom ćemo članku istražiti zašto je ograničavanje konzumacije alkohola ključno za kontrolu krvnog tlaka i kako se to može učiniti.

Veza između alkohola i krvnog tlaka

Alkohol ima izravan utjecaj na razinu krvnog tlaka, a prekomjerno pijenje je dobro poznati uzrok povišenog krvnog tlaka. Konzumiranje previše alkohola može uzrokovati privremeno povećanje krvnog tlaka, poznato kao “hipertenzija izazvana alkoholom”. S vremenom prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati dugotrajna oštećenja srca i krvnih žila, što dovodi do visokog krvnog tlaka, također poznatog kao hipertenzija.

Načini ograničavanja konzumacije alkohola


Postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da ograničite konzumaciju alkohola:

 • Postavite ograničenje: Odredite koliko pića smijete popiti u danu i držite ga se.
 • Izbjegavajte piće u visokorizičnim situacijama: Izbjegavajte piće u situacijama u kojima je vjerojatno da ćete popiti više nego što ste namjeravali, kao što su društvena događanja ili zabave.
 • Pronađite alternative: Pronađite bezalkoholne alternative svojim omiljenim pićima, poput gazirane vode s limunom.
 • Potražite podršku: Obratite se prijateljima i obitelji za podršku u smanjenju konzumacije alkohola.

Prednosti ograničenja konzumacije alkohola

Ograničenje konzumacije alkohola može dovesti do nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući:

 • Niže razine krvnog tlaka: Ograničenje konzumacije alkohola može pomoći u održavanju zdrave razine krvnog tlaka, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
 • Poboljšano zdravlje srca: Ograničenje konzumacije alkohola može pomoći u zaštiti srca, smanjujući rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i zatajenja srca.
 • Bolji san: Ograničenje konzumacije alkohola može dovesti do bolje kvalitete sna, smanjujući rizik od zdravstvenih problema povezanih sa spavanjem.


Ograničavanje konzumacije alkohola ključno je za održavanje zdrave razine krvnog tlaka. Pretjerana konzumacija alkohola može uzrokovati privremena i dugotrajna oštećenja srca i krvnih žila, što dovodi do povišene razine krvnog tlaka. Pridržavajući se preporučenih granica konzumacije alkohola i provodeći strategije za ograničavanje konzumacije alkohola, pojedinci mogu poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Upravljanje stresom

Stres je čest uzrok povišenog krvnog tlaka i može doprinijeti razvoju visokog krvnog tlaka tijekom vremena. Stoga je upravljanje stresom važan čimbenik u održavanju normalne razine krvnog tlaka. Prednosti upravljanja stresom za normalan krvni tlak:

 • Opuštanje krvnih žila: kada ste pod stresom, vaše tijelo otpušta hormone stresa koji uzrokuju sužavanje krvnih žila, što dovodi do povećanja krvnog tlaka. Kada učinkovito upravljate stresom, vaše se krvne žile mogu opustiti, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
 • Poboljšan broj otkucaja srca: Stres također može uzrokovati povećanje broja otkucaja srca, što zauzvrat može uzrokovati povećanje krvnog tlaka. Upravljanje stresom može pomoći u regulaciji otkucaja srca i smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka.
 • Bolji san: Stres može utjecati na kvalitetu sna, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka. Upravljajući stresom, možda ćete moći poboljšati svoj san, što može pomoći u održavanju normalne razine krvnog tlaka.
 • Smanjena tjeskoba i depresija: Visoke razine stresa također mogu pridonijeti tjeskobi i depresiji, što može dodatno povećati krvni tlak. Upravljanje stresom može pomoći u smanjenju simptoma tjeskobe i depresije, što dovodi do sniženja krvnog tlaka.
 • Poboljšano opće zdravlje: Stres može imati negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje, uključujući povećanje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Upravljanjem stresom možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Postoji mnogo načina za upravljanje stresom, uključujući redovitu tjelovježbu, svjesnost i meditaciju, tehnike dubokog disanja i savjetovanje. Važno je pronaći ono što vam najbolje odgovara i upravljanje stresom učiniti dijelom vaše dnevne rutine. Ako ste zabrinuti zbog krvnog tlaka ili otkucaja srca, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom. Oni mogu obaviti testove i utvrditi utječu li neka temeljna medicinska stanja na vaša očitanja te vam mogu pružiti smjernice o tome kako održavati normalne razine.

Normalan krvni tlak prema dobi i spolu

Krvni tlak važna je mjera kardiovaskularnog zdravlja, a na njega utječu različiti čimbenici poput dobi, spola i načina života. Smatra se da su normalne razine krvnog tlaka u rasponu od 90/60 mmHg do 120/80 mmHg. Međutim, idealni krvni tlak za pojedinca može varirati ovisno o dobi i spolu.

Za odrasle se općenito smatra da je normalan krvni tlak ispod 120/80 mmHg. Kako ljudi stare, njihov krvni tlak ima tendenciju porasta, zbog čega ga je važno redovito kontrolirati. Za većinu odraslih osoba sistolički krvni tlak (prvi broj) između 90 i 119 mmHg i dijastolički krvni tlak (drugi broj) između 60 i 79 mmHg smatraju se normalnim.

Općenito, žene imaju nižu razinu krvnog tlaka od muškaraca, osobito prije menopauze. Nakon menopauze, razine krvnog tlaka žena imaju tendenciju porasta, često do razina sličnih onima u muškaraca.

Važno je napomenuti da su ovi rasponi samo općenite smjernice i ono što se smatra normalnim krvnim tlakom za jednu osobu ne mora biti normalno za drugu. Čimbenici kao što su opće zdravlje, stil života i obiteljska povijest također mogu utjecati na razinu krvnog tlaka. Uvijek je najbolje razgovarati s liječnikom kako biste utvrdili što se smatra normalnim krvnim tlakom za pojedinca.

Izvori:


Nacionalni institut za srce, pluća i krv. (2019). Visoki krvni tlak.
Američko udruženje za srce. (2021). Zdrava prehrana.
Američko udruženje za srce. (2020). Vježbanje i tjelesna aktivnost.
Mayo Clinic. (2020). Heart rate: What is a normal heart rate?
Mayo Clinic. (2021). High blood pressure (hypertension)
American Medical Association. (2021). Exercise and Physical Fitness.  
Mayo Clinic. (2021). Exercise: 7 benefits of regular physical activity.
Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Maintaining a Healthy Weight.
National Heart, Lung, and Blood Institute. (2018). Overweight and Obesity.
American Heart Association. (2021). Quitting Smoking.
Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Smoking & Tobacco Use.
World Health Organization. (2020). Tobacco.

Similar Posts