Ozempic

Ozempic

Ozempic je lijek koji sadrži tvar nazvanu semaglutid. On pomaže regulirati razinu šećera u krvi samo kada je ta razina previsoka te može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ozempic se koristi za liječenje odraslih osoba (starijih od 18 godina) koje boluju od dijabetesa tipa 2, kada dijeta i tjelovježba nisu dovoljni.

Može se primjenjivati samostalno kada nije moguće uzimati metformin (drugog lijeka za dijabetes) ili u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes ako oni sami nisu dovoljni za kontrolu razine šećera u krvi. Ti drugi lijekovi mogu biti tablete koje se uzimaju oralno ili injekcije, kao što je inzulin.

Cijena

ImeOblikCijena EUR
Ozempic otop. za inj., brizg. napunj., 1x1,5 ml (0,25 mg/doza)74.20
Ozempic otop. za inj., brizg. napunj., 1x1,5 ml (0,5 mg/doza)74.20
Ozempic otop. za inj., brizg. napunj., 1x3 ml (1 mg/doza)74.20

Uputa

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika
Ozempic 0,25 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici
semaglutid
Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.
– Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
– Ako imate dodatnih pitanja, obratite se liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri.
– Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
– Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što je Ozempic i za što se koristi


Ozempic sadrži djelatnu tvar semaglutid. Ona pomaže Vašem tijelu sniziti razinu šećera u krvi samo onda kad je šećer u krvi previsok i može spriječiti bolesti srca. Ozempic se primjenjuje za liječenje odraslih (u dobi od 18 godina i starijih) sa šećernom bolešću tipa 2, kad dijeta i tjelovježba nisu dovoljne:

 • samostalno – kad ne možete uzimati metformin (drugi lijek za šećernu bolest) ili
 • s drugim lijekovima za šećernu bolest – kada oni nisu dovoljni za regulaciju razine šećera u krvi. To mogu biti lijekovi koje uzimate kroz usta ili injicirate, kao što je inzulin. Važno je nastaviti se pridržavati plana prehrane i vježbanja prema uputama liječnika, ljekarnika ili medicinske sestre.

Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Ozempic

Nemojte primjenjivati Ozempic

 • ako ste alergični na semaglutid ili neki drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.).
  Upozorenja i mjere opreza
  Obratite se svom liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri prije nego primijenite ovaj lijek.

Ovaj lijek nije isto što i inzulin te ga stoga ne smijete koristiti ako:

 • imate šećernu bolest tipa 1 – bolest kod koje vaše tijelo ne proizvodi inzulin
 • razvijete dijabetičku ketoacidozu – komplikacija šećerne bolesti s visokim šećerom u krvi, otežanim disanjem, smetenošću, prekomjernom žeđi, slatkim mirisom daha ili slatkim ili metalnim okusom u ustima. Ozempic nije inzulin te se stoga ne smije koristiti kao zamjena za inzulin.

Učinci na probavni sustav
Tijekom liječenja ovim lijekom možete osjetiti mučninu, povraćati ili imati proljev. Te nuspojave mogu uzrokovati dehidraciju (gubitak tekućine). Važno je piti puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. To je posebno važno ako imate problema s bubrezima. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica obratite se svom liječniku. Jaka i ustrajna bol u trbuhu koja može biti znak akutnog pankreatitisa Ako osjećate jaku i ustrajnu bol u području trbuha – odmah posjetite liječnika jer bi to mogao biti znak akutnog pankreatitisa (upala gušterače). Molimo pogledajte dio 4. za znakove upozorenja na upalu gušterače.

Nizak šećer u krvi (hipoglikemija)
Primjena ovog lijeka zajedno sa sulfonilurejom ili inzulinom može povećati rizik pojave niske razine šećera u krvi (hipoglikemija). Pogledajte dio 4. za znakove upozorenja na niske razine šećera u krvi. Liječnik Vam može reći da provjerite razine šećera u krvi. To će pomoći Vašem liječniku odlučiti je li potrebno promijeniti dozu sulfonilureje ili inzulina kako bi se smanjio rizik niskog šećera u krvi.

Bolest oka uzrokovana šećernom bolešću (retinopatija)
Ako imate bolest oka uzrokovanu šećernom bolešću i primjenjujete inzulin, ovaj lijek može dovesti do pogoršanja vida, te može zahtijevati liječenje. Obavijestite svog liječnika ako imate bolest oka uzrokovanu šećernom bolešću ili ako primijetite probleme s očima tijekom liječenja ovim lijekom. Ako imate potencijalno nestabilnu bolest oka uzrokovanu šećernom bolešću, ne preporuča se korištenje lijeka Ozempic 2 mg.

Djeca i adolescenti
Primjena ovog lijeka se ne preporučuje u djece i adolescenata mlađih od 18 godina jer sigurnost i djelotvornost u tim dobnim skupinama nisu još ustanovljene.

Drugi lijekovi i Ozempic
Obavijestite svog liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove, uključujući biljne lijekove ili druge lijekove koje ste kupili bez recepta. Naročito je potrebno da liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru obavijestite ako uzimate lijekove koji sadrže bilo što od navedenog:

 • varfarin ili druge slične lijekove koji se uzimaju kroz usta za smanjenje zgrušavanja krvi (oralni antikoagulansi). Možda ćete trebati raditi učestale pretrage krvi kako bi Vam se provjerila brzina zgrušavanja krvi.
 • ako primjenjujete inzulin, liječnik će Vas uputiti kako smanjiti dozu inzulina te će Vam preporučiti da učestalije pratite razinu šećera u krvi kako biste izbjegli hiperglikemiju (visoka razina šećera u krvi) i dijabetičku ketoacidozu (komplikacija šećerne bolesti koja se pojavljuje ako organizam ne može razgraditi glukozu jer nema dovoljno inzulina).

Trudnoća i dojenje
Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. Ovaj lijek se ne smije primjenjivati tijekom trudnoće jer nije poznato utječe li na nerođeno dijete. Stoga se preporučuje korištenje kontracepcije tijekom primjene ovog lijeka. Ako želite zatrudnjeti, posavjetujte se sa svojim liječnikom u vezi promjene liječenja, jer biste trebali prestati uzimati ovaj lijek najmanje 2 mjeseca prije. Ako zatrudnite dok uzimate ovaj lijek, odmah se obratite svom liječniku jer će biti potrebno promijeniti Vaše liječenje. Nemojte primjenjivati ovaj lijek ako dojite jer nije poznato izlučuje li se u majčino mlijeko.

Upravljanje vozilima i strojevima
Malo je vjerojatno da će Ozempic utjecati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Ako primjenjujete ovaj lijek u kombinaciji sa sulfonilurejom ili inzulinom, može doći do pojave niskog šećera u krvi (hipoglikemije), što može smanjiti Vašu sposobnost koncentracije. Ne upravljajte vozilima ili strojevima ako osjetite bilo kakve znakove niskog šećera u krvi. Vidjeti dio 2 „Upozorenja i mjere opreza” za informacije o povećanom riziku niske razine šećera u krvi i dio 4. za znakove upozorenja na nisku razinu šećera u krvi. Obratite se svom liječniku za dodatne informacije.

Sadržaj natrija
Ovaj lijek sadrži manje od 1 mmol (23 mg) natrija po dozi, tj. zanemarive količine natrija.

Kako primjenjivati Ozempic

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s liječnikom, ljekarnikom ili medicinskom sestrom ako niste sigurni.

Preporučena doza

 • Početna doza je 0,25 mg jedanput na tjedan tijekom četiri tjedna.
 • Nakon četiri tjedna liječnik će Vam povećati dozu na 0,5 mg jedanput na tjedan.
 • Liječnik Vam može povećati dozu na 1 mg jedanput na tjedan ako se uz dozu od 0,5 mg jedanput na tjedan nije postigla odgovarajuća regulacija šećera u krvi.
 • Liječnik Vam može povećati dozu na 2 mg jedanput na tjedan ako se uz dozu od 1 mg jedanput na tjedan nije postigla odgovarajuća regulacija šećera u krvi.

Nemojte mijenjati dozu lijeka ako Vam liječnik to nije rekao.
Kako primjenjivati Ozempic
Ozempic se primjenjuje potkožnom (supkutanom) injekcijom. Nemojte je injicirati u venu ili mišić.

 • Najbolja mjesta za davanje injekcije su prednja strana bedara, područje trbuha (abdomen) ili nadlaktica.
 • Prije prve uporabe brizgalice liječnik ili medicinska sestra pokazat će Vam kako je upotrebljavati.

Detaljne upute za uporabu nalaze se na poleđini ove upute o lijeku.
Kada primjenjivati Ozempic

 • Ovaj lijek se primjenjuje jedanput na tjedan istog dana u tjednu ako je to moguće.
 • Injekciju si možete dati u bilo koje doba dana, bez obzira na obroke.

Kako biste se sjetili injicirati ovaj lijek samo jedanput na tjedan, preporučuje se da na kutiji zabilježite odabrani dan u tjednu (npr. srijedu) te pri svakom injiciranju lijeka zapišete datum na kutiji. Po potrebi možete promijeniti dan za davanje tjedne injekcije ovog lijeka ako je prošlo najmanje 3 dana od posljednje injekcije. Nakon odabira novog dana za doziranje nastavite s doziranjem jedanput na tjedan.
Ako primijenite više lijeka Ozempic nego što ste trebali
Ako primijenite više lijeka Ozempic nego što ste trebali, odmah razgovarajte s liječnikom. Mogu se pojaviti nuspojave kao što je mučnina.

Ako ste zaboravili primijeniti Ozempic
Ako ste zaboravili injicirati dozu i:

 • prošlo je 5 dana ili manje od vremena kad ste trebali primijeniti Ozempic, primijenite ga čim se sjetite. Potom injicirajte sljedeću dozu kao i obično na odabrani dan.
 • prošlo je više od 5 dana od vremena kad ste trebali primijeniti lijek Ozempic, preskočite propuštenu dozu. Potom injicirajte sljedeću dozu kao i obično na odabrani dan.

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako prestanete primjenjivati Ozempic
Nemojte prestati primjenjivati ovaj lijek bez razgovora s liječnikom. Ako ga prestanete primjenjivati, razina šećera u krvi može se povisiti. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri.

Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.
Ozbiljne nuspojave
Često (mogu se javiti u do 1 na 10 osoba)

 • komplikacije bolesti oka uzrokovane šećernom bolešću (retinopatija) – trebali biste obavijestiti svog liječnika ako Vam se jave bilo kakvi problemi s očima, kao što su promjene vida tijekom liječenja ovim lijekom.
  Manje često (mogu se javiti u do 1 na 100 osoba)
 • upala gušterače (akutni pankreatitis) koja može uzrokovati jaku i ustrajnu bol u abdomenu (području trbuha) i leđima. Odmah se obratite liječniku ako primijetite bilo koji od tih simptoma.
  Rijetko (mogu se javiti u do 1 na 1000 osoba)
 • teške alergijske reakcije (anafilaktičke reakcije, angioedem). Odmah zatražite medicinsku pomoć i što prije obavijestite svog liječnika ako osjetite simptome kao što su problemi s disanjem, oticanje lica, usana, jezika i/ili grla s otežanim gutanjem i ubrzani otkucaji srca.
  Druge nuspojave
  Vrlo često (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba)
 • mučnina – obično prolazi s vremenom
 • proljev – obično prolazi s vremenom
 • niska razina šećera u krvi (hipoglikemija) kada se ovaj lijek primjenjuje s lijekovima koji sadrže sulfonilureju ili inzulin
  Često (mogu se javiti u do 1 na 10 osoba)
 • povraćanje
 • niska razina šećera u krvi (hipoglikemija) kada se ovaj lijek primjenjuje s lijekovima za šećernu bolest koji se uzimaju kroz usta, a nisu sulfonilureja niti inzulin Znakovi upozorenja na nisku razinu šećera u krvi mogu se pojaviti iznenada. Mogu uključivati sljedeće: hladan znoj, hladnu blijedu kožu, glavobolju, ubrzane otkucaje srca, mučninu ili snažan osjećaj gladi, promjene vida, osjećaj pospanosti ili slabosti, osjećaj nervoze, tjeskobe ili smetenosti, poteškoće s koncentracijom ili tresavicu.
  Liječnik će Vam reći kako liječiti nizak šećer u krvi i što učiniti primijetite li te znakove upozorenja.

Veća je vjerojatnost da će se niska razina šećera u krvi pojaviti ako uzimate i sulfonilureju ili inzulin. Liječnik Vam može smanjiti dozu ovih lijekova prije nego započnete s primjenom ovog lijeka.

 • probavne tegobe
 • upala želuca (gastritis) – znakovi uključuju bol u želucu, mučninu ili povraćanje
 • refluks ili žgaravica – naziva se još i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
 • bol u trbuhu
 • nadutost trbuha
 • zatvor
 • podrigivanje
 • žučni kamenci
 • omaglica
 • umor
 • gubitak težine
 • smanjeni apetit
 • plinovi (flatulencija)
 • povišeni enzimi gušterače (kao što su lipaza i amilaza).
  Manje često (mogu se javiti u do 1 na 100 osoba)
 • promjena okusa hrane ili pića
 • ubrzani puls
 • reakcije na mjestu injiciranja – kao što su modrice, bol, nadraženost, svrbež i osip
 • alergijske reakcije kao što su osip, svrbež ili koprivnjača
 • odgođeno pražnjenje želuca.

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: navedenog u Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Kako čuvati Ozempic

Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.
Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na naljepnici brizgalice i kutiji iza oznake „EXP”. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.
Prije otvaranja:
Čuvati u hladnjaku (2°C–8°C). Ne zamrzavati. Držati dalje od odjeljka za zamrzavanje. Držati zatvarač brizgalice na brizgalici radi zaštite od svjetla.
Tijekom uporabe:

 • Brizgalicu možete koristiti 6 tjedana ako je čuvate na temperaturi ispod 30°C ili u hladnjaku (2°C–8°C), dalje od odjeljka za zamrzavanje. Nemojte zamrzavati Ozempic niti ga primjenjivati ako je bio zamrznut.
 • Kad brizgalicu ne koristite, zatvorite je zatvaračem brizgalice radi zaštite od svjetlosti.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti ako primijetite da otopina nije bistra i bezbojna ili gotovo bezbojna. Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Ozempic sadrži

 • Djelatna tvar je semaglutid. Jedan ml otopine za injekciju sadrži 1,34 mg semaglutida. Jedna napunjena brizgalica sadrži 2 mg semaglutida u 1,5 ml otopine. Jedna doza sadrži 0,25 mg semaglutida u 0,19 ml.
 • Drugi sastojci su: natrijev hidrogenfosfat dihidrat, propilenglikol, fenol, voda za injekcije, natrijev hidroksid/kloridna kiselina (za podešavanje pH). Također pogledajte dio 2. „Sadržaj natrija”.

Kako Ozempic izgleda i sadržaj pakiranja
Ozempic je bistra i bezbojna ili gotovo bezbojna otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici. Jedna napunjena brizgalica sadrži 1,5 ml otopine za primjenu 4 doze od 0,25 mg. Ozempic 0,25 mg otopina za injekciju dostupna je u sljedećim veličinama pakiranja: 1 brizgalica i 4 jednokratne igle NovoFine Plus

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač

Novo Nordisk A/S
Novo Allé
DK-2880 Bagsværd
Danska

Similar Posts