Što je papa test?

Papa-test, također poznat kao Papanikolauov test ili Papa-razmaz, je medicinska pretraga kojom se uzima uzorak stanica iz rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Ovaj test se koristi za otkrivanje potencijalno abnormalnih stanica na ovim područjima, što može ukazivati na prekancerozne ili kancerozne promjene. Test se često provodi kao rutinski pregled radi rane detekcije raka vrata maternice i predkliničkih promjena.

Tijekom Papa-testa, ginekolog koristi instrumente poput spekuluma kako bi pregledao vrat maternice i uzimao uzorak stanica. Ove stanice se potom šalju u laboratorij gdje se analiziraju pod mikroskopom kako bi se utvrdile eventualne promjene u njihovoj strukturi i izgledu.

Papa-test je važan za rano otkrivanje raka vrata maternice i premalignih promjena koje mu prethode. Pravilno proveden Papa test može pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma vrata maternice, a redovito ga trebaju obavljati žene koje su postale seksualno aktivne ili navršile 18 godina. Preporučuje se da se ovaj test radi godišnje, kontinuirano tijekom cijelog života, kako bi se smanjio rizik od raka vrata maternice.

Kada se radi papa test?

Papa-test se obično preporučuje raditi između 10. i 20. dana ciklusa menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana zadnje menstruacije. Važno je napomenuti da Papa-test ne bi trebao biti obavljen za vrijeme menstruacije. Uzimanje uzorka stanica tijekom menstruacije može rezultirati lažno negativnim rezultatima, jer eritrociti iz menstrualne krvi mogu prekriti epitelne stanice koje se testiraju i ometati postavljanje ispravne dijagnoze.

Također je važno da se izbjegavaju vaginalni lijekovi, kreme, pjene, puderi ili kupke dva do tri dana prije Papa testa. Također bi bilo najbolje izbjegavati seksualne odnose jedan do dva dana prije testiranja, jer sve navedeno može utjecati na interpretaciju testa i otežati otkrivanje eventualnih abnormalnih stanica.

Važno je pridržavati se tih smjernica kako bi se osigurala točnost i pouzdanost Papa-testa i kako bi se smanjila vjerojatnost lažno negativnih ili lažno pozitivnih rezultata. Preporučujem da se konzultirate sa svojim ginekologom kako biste utvrdili najbolje vrijeme za obavljanje Papa-testa i pridržavali se preporučenih smjernica.

Koliko dugo se čeka papa test?

Način na koji se rezultati Papa testa čekaju može varirati ovisno o specifičnom laboratoriju i zdravstvenoj ustanovi u kojoj je test obavljen. U većini slučajeva, rezultati Papa-testa obično stižu u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon što je test obavljen. No, vrijeme čekanja može varirati, a neki laboratoriji možda pruže rezultate brže od drugih.

Što pokazuje papa test?

Papa-test (ili Papanikolauov test) je citološka pretraga koja se koristi za ispitivanje stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice kako bi se utvrdile eventualne promjene u izgledu i strukturi tih stanica. Test je oblik probira i rane detekcije promjena koje mogu ukazivati na prisutnost prekanceroznih ili kanceroznih stanica, posebno u kontekstu raka vrata maternice.

Evo što Papa-test može pokazati:

 1. Normalne stanice: U slučaju normalnih stanica, test neće pokazati nikakve promjene, što je povoljan rezultat.
 2. Abnormalne stanice: Papa-test može otkriti prisutnost abnormalnih stanica na vratu maternice. Ove promjene mogu biti prekancerozne (CIN – cervikalna intraepitelna neoplazija) ili kancerozne. Abnormalne promjene mogu se klasificirati prema ozbiljnosti kao CIN I, CIN II, CIN III ili carcinoma in situ (CIS).
 3. Upalne promjene: Test također može ukazivati na prisutnost upalnih promjena na vratu maternice. Upalne promjene mogu biti uzrokovane različitim mikroorganizmima, uključujući bakterije, gljivice i viruse.
 4. Prisutnost mikroorganizama: Papa-test može otkriti prisutnost određenih mikroorganizama koji uzrokuju spolno prenosive infekcije, kao što su herpes simplex virus (HSV), humani papilomavirus (HPV), Trichomonas vaginalis i drugi.

Potrebno je napomenuti da Papa-test sam po sebi ne pruža konačnu dijagnozu raka ili drugih infekcija, već upućuje na potrebu za daljnjim dijagnostičkim postupcima ili praćenjem, ovisno o rezultatima. Ako Papa-test pokaže abnormalnosti, liječnik će obično preporučiti dodatne pretrage poput kolposkopije, biopsije ili HPV testiranja kako bi se bolje razumjelo stanje i odredila adekvatna terapija.

Koliko često se radi papa test?

Preporučuje se da se Papa-test obavlja redovito i kontinuirano tijekom cijelog života svake žene nakon što postane seksualno aktivna ili navrši 18 godina. Uobičajena praksa je da se Papa test radi godišnje, ali smjernice se mogu razlikovati ovisno o zemlji, regiji i zdravstvenoj ustanovi.

U nekim slučajevima, nakon nekoliko redovitih godišnjih negativnih Papa-testova, liječnik može predložiti produženje intervala između testiranja na svakih 2 do 3 godine. Odluka o učestalosti testiranja može također ovisiti o individualnim rizicima i povijesti svake žene. Na primjer, žene koje su imale abnormalne rezultate Papa-testa u prošlosti ili druge rizične čimbenike mogu zahtijevati češće testiranje.

Kada je najbolje raditi papa test?

Najbolje vrijeme za obavljanje Papa-testa je između 10. i 20. dana menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana zadnje menstruacije. Važno je izbjegavati obavljanje Papa-testa tijekom menstruacije, jer prisutnost menstrualne krvi može ometati ispravnu analizu stanica na vratu maternice.

Osim toga, preporučuje se da ne koristite vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke dva do tri dana prije nego što se planira obaviti Papa-test. Također je dobro izbjegavati seksualne odnose jedan do dva dana prije testiranja, jer to može utjecati na rezultate testa.

Ovo optimalno vrijeme za Papa-test pomaže osigurati točnost i pouzdanost rezultata. Ako imate dodatna pitanja ili niste sigurni kada biste trebali obaviti Papa-test, najbolje je konzultirati se s vašim ginekologom ili liječnikom, koji će vam pružiti specifične smjernice i savjete prilagođene vašem zdravstvenom stanju.

Kada se radi papa test u trudnoći?

Papa-test se obično ne provodi tijekom trudnoće, osim ako postoje posebni medicinski razlozi koji bi zahtijevali takav postupak. Tijekom trudnoće se cerviks (vrat maternice) mijenja, a mnoge promjene koje se mogu uočiti Papa-testom smatraju se normalnim tijekom trudnoće.

U trudnoći se obično ne preporučuje provoditi Papa-test, osim ako postoji poseban razlog za zabrinutost, kao što su prethodni abnormalni rezultati Papa-testa ili druge specifične indikacije. Važno je konzultirati se sa svojim ginekologom ili liječnikom kako biste razgovarali o potrebama i postupcima tijekom trudnoće i primili pravilne medicinske smjernice.

Općenito, ginekolozi će pratiti trudnoću i brinuti se o potrebnim testovima i pregledima, uključujući cervikalni pregled, kako bi osigurali zdravlje majke i djeteta.

Što kada papa test nije dobar?

Kada Papa-test pokaže abnormalne rezultate, to ne znači nužno da imate rak ili ozbiljne zdravstvene probleme. Abnormalni rezultati Papa-testa često ukazuju na prisutnost prekanceroznih promjena stanica vrata maternice, što može biti tretirano i kontrolirano. Važno je poduzeti odgovarajuće korake kako biste razumjeli i rješavali abnormalne rezultate.

Evo što obično slijedi kada Papa-test nije dobar:

 1. Ponovno testiranje: Prvi korak nakon što Papa-test pokaže abnormalne rezultate može biti ponovno testiranje kako bi se potvrdili ti rezultati. Ponekad lažno pozitivni rezultati ili blage promjene mogu biti privremene ili se mogu razjasniti ponovnim testiranjem.
 2. Kolposkopija: Ako se nakon ponovnog testiranja i procjene utvrdi da su rezultati i dalje abnormalni, liječnik će obično preporučiti kolposkopiju. Kolposkopija je dijagnostički postupak tijekom kojeg se cerviks pregledava pomoću posebnog instrumenta pod povećalom. To omogućuje liječniku da bolje pregleda tkivo cerviksa i da identificira eventualne abnormalnosti.
 3. Biopsija: Ako se tijekom kolposkopije identificiraju abnormalnosti, liječnik može obaviti biopsiju. Biopsija uključuje uzimanje malog uzorka tkiva cerviksa kako bi se utvrdila priroda i ozbiljnost promjena.
 4. Liječenje: Ovisno o rezultatima biopsije i ozbiljnosti promjena, liječnik će odrediti odgovarajući plan liječenja. To može uključivati praćenje promjena, uklanjanje abnormalnih tkiva (npr. krioterapiju, laservaporizaciju ili elektrokauterizaciju), ili druge terapeutske postupke.

Koje spolne bolesti otkriva papa test?

Papa-test nije namijenjen izravnom otkrivanju spolno prenosivih bolesti (STI-ja), već je primarno usmjeren na rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promjena na vratu maternice. Međutim, tijekom analize Papa-testa, liječnici i laboratorijski tehničari mogu primijetiti neke znakove spolno prenosivih infekcija, što može uputiti na potrebu za dodatnim testiranjem.

Evo nekoliko spolno prenosivih infekcija i drugih mikroorganizama koji se ponekad mogu primijetiti tijekom analize Papa-testa:

 1. Humani papilomavirus (HPV): HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija i glavni uzrok raka vrata maternice. Papa-test može otkriti promjene u stanicama vrata maternice koje upućuju na moguću infekciju HPV-om.
 2. Herpes simplex virus (HSV): Papa-testom se ponekad mogu primijetiti promjene koje ukazuju na infekciju herpes simplex virusom (HSV). Ovo se obično događa samo u slučajevima aktivne infekcije.
 3. Trichomonas vaginalis: Trichomonas je parazit koji uzrokuje spolno prenosivu infekciju zvanu trihomonijaza. Papa-testom se mogu primijetiti promjene koje ukazuju na prisutnost ovog parazita.

Važno je napomenuti da, iako se tijekom Papa-testa mogu uočiti znakovi ovih infekcija, Papa-test nije namijenjen za konačnu dijagnozu spolno prenosivih bolesti. Ako postoji sumnja na prisutnost STI-ja, liječnik će obično naručiti specifične testove kako bi potvrdio dijagnozu i odredio odgovarajući tretman.

Boli li papa test?

Papa-test se obično ne smatra bolnim postupkom, i većina žena ga doživljava kao neugodan, ali ne i bolan. Evo kako se obavlja Papa-test i što možete očekivati:

 1. Položaj: Obično ležite na leđima na ginekološkom stolu s nogama postavljenim u držačima za noge (poznatim kao stirrups).
 2. Spekulum: Liječnik će umetnuti speculum, tanki metalni ili plastčni instrument, u vaginu kako bi otvorio vaginalni kanal i omogućio pristup cerviksu.
 3. Obrisak: Nakon što je cerviks vidljiv, liječnik će uzeti obrisak s površine cerviksa i kanala vrata maternice pomoću pamučnog štapića ili četke. Ovaj postupak traje samo nekoliko trenutaka.
 4. Uklanjanje spekula: Nakon što je uzorak uzet, liječnik će ukloniti spekulum, a postupak je završen.

Većina žena opisuje osjećaj pritiska ili nelagode tijekom postupka, ali to ne bi trebalo biti bolno. Ako osjećate jaku bol ili nelagodu, važno je obavijestiti svog liječnika kako bi se postupak prilagodio ili kako bi se razmotrile druge mogućnosti.

Važno je napomenuti da je Papa-test vrlo važan pregled za rano otkrivanje potencijalnih problema, uključujući prekancerozne promjene i rak vrata maternice. Stoga, unatoč manjoj nelagodi, redovito obavljanje Papa-testa preporučuje se kako bi se očuvalo žensko zdravlje.

Similar Posts