Fenistil gel

Fenistil gel

Fenistil gel je lijek koji se koristi za liječenje svrbeža kože, ublažavanje iritacije kože te ublažavanje blagih do umjerenih alergijskih reakcija na koži. Glavni aktivni sastojak u Fenistil gelu je dimetinden maleat, koji pripada skupini antihistaminika.

Antihistaminici su skupina lijekova koji se koriste za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija, kao što su svrbež, kihanje, liječenje nosa, crvenilo očiju, osip i druge kožne reakcije. Glavni uzrok ovih simptoma je histamin, tvar koju tijelo proizvodi kao odgovor na alergen. Antihistaminici blokiraju djelovanje histamina, što pomaže u smanjenju ili uklanjanju simptoma alergijskih reakcija.

Antihistaminici se obično dijele u dvije kategorije: sedativne i nesedativne. Sedativni antihistaminici uzrokuju umirenje i pospanost te se obično koriste za liječenje alergija koje uzrokuju probleme sa spavanjem. Nesedativni antihistaminici su manje vjerojatno da uzrokuju pospanost, pa se mogu koristiti tijekom dana.

Fenistil gel se nanosi izravno na zahvaćeno područje kože. Djeluje tako da blokira djelovanje histamina, tvari koja proizvodi tijelo kao odgovor na alergijske reakcije i koja uzrokuje svrbež i iritaciju kože. Fenistil gel se može koristiti za ublažavanje svrbeža uzrokovanih ubodima insekata, koprivnjačom, ekcemom, peludnom groznicom i drugim kožnim iritacijama.

Fenistil gel je dostupan bez recepta, ali ga uvijek treba koristiti prema uputama i preporukama stručnjaka, a posebno ako se koristi na djetetu ili ako osoba ima određene zdravstvene probleme. Nuspojave su obično rijetke, ali mogu uključiti blagu iritaciju kože ili osip. Ako se javi teška iritacija kože, oteklina ili druge teške nuspojave, potrebno je prekinuti uporabu i konzultirati se s liječnikom.

Djelovanje Fenistil gela počinje vrlo brzo, obično unutar nekoliko minuta nakon nanošenja. Međutim, vrijeme djelovanja može varirati ovisno o težini simptoma i mjestu primjene, pa je važno obratiti se liječniku ako se simptomi ne poboljšaju ili pogoršaju nakon nekoliko dana primjene.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika!
video: gsk.com

Cijena

ImeOblikCijena EUR
Fenistil 0,1%kapi za oral. primj. 1x20 ml (1mg/ml)2.58

Uputa

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacija za korisnika
Fenistil 1 mg/g gel
dimetindenmaleat
Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.
Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovo pročitati.
 • Ako trebate dodatne informacije ili savjet, obratite se Vašem ljekarniku.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti Vašeg liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.
 • Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 3 dana.

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što je Fenistil gel i za što se koristi?
 2. Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Fenistil gel?
 3. Kako primjenjivati Fenistil gel?
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Fenistil gel?
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što je Fenistil gel i za što se koristi?


Fenistil gel sadrži dimetindenmaleat, djelatnu tvar iz grupe lijekova zvanih antihistaminici. Fenistil gel se koristi za kratkotrajno ublažavanje svrbeža koji prati reakcije na koži kao što su osipi, koprivnjača, ubodi insekata, opekline od sunca i površinske opekline (1. stupnja)

Kako Fenistil gel djeluje
Fenistil gel zaustavlja svrbež blokadom djelovanja histamina kojeg organizam otpušta tijekom alergijske reakcije. Prodiranjem gela u kožu, svrbež i nadraženost se brzo ublažavaju, već unutar nekoliko minuta. Fenistil gel također ima i lokalni anestetički učinak. Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 3 dana.

Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Fenistil gel?

Nemojte primjenjivati Fenistil gel:

 • ako ste alergični na dimetindenmaleat ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6). Ako niste sigurni, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.
 • na oštećenu, ozlijeđenu kožu

Ako se bilo što od navedenoga odnosi na Vas, ne primjenjujte Fenistil gel.

Upozorenja i mjere opreza
Obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Fenistil gel.

 • Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu površine kože tretirane Fenistil gelom.
 • Obavijestite svog liječnika u slučaju vrlo jakog svrbeža ili većih ozljeda kože.
 • Izbjegavajte kontakt lijeka s očima i sluznicama.
 • Gel se ne smije nanositi na veću površinu kože kod dojenčadi i male djece, te se nikako ne smije primjenjivati ako je koža oštećena ili upaljena.

Drugi lijekovi i Fenistil gel
Obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Trudnoća, dojenje i plodnost
Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego primijenite ovaj lijek. Ne primjenjujte Fenistil gel na velikim površinama kože tijekom trudnoće i dojenja, pogotovo ako je koža oštećena ili upaljena. Ako dojite, ne primjenjujte gel na bradavicama. Budući da ovaj lijek sadrži benzalkonijev klorid, ako dojite nemojte ga primjenjivati na dojke jer ga dojenče može unijeti s mlijekom.

Upravljanje vozilima i strojevima
Primjena lijeka Fenistil gel na koži nema utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima ili je on zanemariv.

Fenistil gel sadrži propilenglikol i benzalkonijev klorid
Fenistil gel sadrži:

 • propilenglikol koji može nadražiti kožu

Budući da ovaj lijek sadrži propilenglikol nemojte ga primjenjivati u djece mlađe od 4 tjedna s otvorenim ranama ili velikim područjima raspucale ili oštećene kože (poput opeklina) bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

 • benzalkonijev klorid koji nadražuje i može uzrokovati kožne reakcije

Kako primjenjivati Fenistil gel?


Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Fenistil gel se nanosi na zahvaćeni dio kože 2 do 4 puta na dan. Lijek se smije primjenjivati samo na neozlijeđenoj, zdravoj koži. Nakon nanošenja gela oprati ruke (osim u slučaju nanošenja gela na ruke). Ako se simptomi, uz primjenu Fenistil gela, pogoršavaju ili se ne ublaže tijekom 3 dana primjene lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Ako primijenite više Fenistil gela nego što ste trebali
Ako Vi ili Vaše dijete slučajno progutate Fenistil gel, odmah se obratite Vašem liječniku. Mogu se pojaviti sljedeći simptomi: omamljenost (uglavnom u odraslih), uzbuđenost, poremećaj koordinacije pokreta (ataksija), halucinacije, neželjene kontrakcije mišića (toničko klonički grčevi), širenje zjenica (midrijaza), suha usta, crvenilo lica uz osjećaj vrućine, zadržavanje mokraće i vrućica. Može se pojaviti i sniženi krvni tlak (hipotenzija).

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku.

Moguće nuspojave


Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće pojaviti kod svakoga. Sljedeće nuspojave su nepoznate učestalosti (učestalost ne može biti procijenjena iz dostupnih podataka)

 • suha koža
 • osjećaj žarenja na koži
 • alergijski osip praćen svrbežom

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti Vašeg liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: navedenog u Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Kako čuvati Fenistil gel?


Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.
Lijek čuvati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijusa.
Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.
Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Fenistil gel sadrži?
Djelatna tvar je dimetindenmaleat.
1 g gela sadrži 1 mg dimetindenmaleata (0,1%).
Pomoćne tvari su: otopina benzalkonijevog klorida, natrijev edetat, karbomer, propilenglikol, natrijev hidroksid i pročišćena voda.

Kako Fenistil gel izgleda i sadržaj pakiranja?
Fenistil gel je bezbojan, nemastan gel bez mirisa s učinkom hlađenja kože, pakiran u Al-tubu s polietilenskim čepom, u kutiji.
Veličina pakiranja: 30 g i 50 g

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođačNositelj odobrenja:
GlaxoSmithKline Dungarvan Limited, Knockbrack, Dungarvan, Co. Waterford, Republika Irska
Proizvođač:
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GmbH & Co. KG, Barthstraße 4, 80339 München, Njemačka
Predstavnik nositelja odobrenja za Republiku Hrvatsku
Clinres Farmacija d.o.o.
Srebrnjak 61
Lijek se izdaje bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima.

Similar Posts