sumamed antibiotik

Sumamed

Sumamed je antibiotski lijek koji se koristi za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija. Klasificira se kao makrolidni antibiotik, što znači da djeluje tako da inhibira rast i razmnožavanje bakterija. Ovaj lijek je učinkovit protiv niza gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, što ga čini korisnim sredstvom u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Jedna od primarnih upotreba Sumameda je liječenje infekcija respiratornog trakta. Ove vrste infekcija mogu uključivati bronhitis, upalu pluća i sinusitis. Lijek se također često koristi za liječenje infekcija kože i mekog tkiva, kao što su celulitis i impetigo. Osim toga, Sumamed se pokazao učinkovitim u liječenju određenih vrsta infekcija mokraćnog sustava i spolno prenosivih infekcija, poput klamidije i gonoreje.

Sumamed se obično primjenjuje u obliku tableta ili tekuće suspenzije. Doziranje i trajanje liječenja varirat će ovisno o vrsti i težini infekcije koja se liječi. Lijek se obično uzima u razdoblju od 7 do 14 dana, iako se u nekim slučajevima može uzimati i dulje.

Jedna od prednosti Sumameda je to što ga većina pacijenata dobro podnosi. Najčešće nuspojave povezane s lijekovima uključuju mučninu, proljev i glavobolju. Te su nuspojave obično blage i obično ne zahtijevaju liječničku pomoć. Međutim, u rijetkim slučajevima može doći do ozbiljnijih nuspojava, poput alergijske reakcije ili oštećenja jetre. Kao i kod svakog drugog lijeka, važno je obavijestiti svog liječnika o svim medicinskim stanjima ili alergijama koje možda imate prije uzimanja Sumameda.

Sumamed je učinkovit i dobro podnošljiv antibiotik koji se može koristiti za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija. Njegova sposobnost djelovanja na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije čini ga svestranim alatom u borbi protiv infekcija. Ako sumnjate da imate bakterijsku infekciju, važno je posavjetovati se s liječnikom kako biste odredili odgovarajuće liječenje. Pravilnom primjenom i pod vodstvom zdravstvenog djelatnika, Sumamed može pomoći u brzom i učinkovitom uklanjanju infekcije i vratiti vam se bolje.

Cijena

ImeOblikCijena EUR
Sumamedpraš. za inf. otop. boč. 5x500 mg72.25
Sumamedtbl. 6x125 mg4.61
Sumamedpraš. za oral. susp., 1x20 ml (100 mg/5 ml)2.94
Sumamed 1.200praš. za oral. susp., 1x30 ml (200 mg/5 ml)6.14
Sumamed fortepraš. za oral. susp., 1x15 ml (200 mg/5 ml)3.08
Sumamed 1.500praš. za oral. susp., 1x37,5 ml (200 mg/5 ml)7.69

Uputa

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika
Sumamed 500 mg filmom obložene tablete
azitromicin
Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
Ako imate dodatnih pitanja, obratite se liječniku ili ljekarniku.
Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što je Sumamed i za što se koristi
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Sumamed
 3. Kako uzimati Sumamed
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Sumamed
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što je Sumamed i za što se koristi


Sumamed pripada skupini lijekova koji se nazivaju makrolidni antibiotici i koriste se za liječenje infekcija. Sumamed se koristi za liječenje sljedećih infekcija ako se zna ili je vjerojatno da su one izazvane s jednim ili više osjetljivih mikroorganizama:

 • infekcije gornjih dišnih putova: upala ždrijela i tonzila, upala sinusa, upala srednjeg uha,
 • infekcije donjih dišnih putova: akutno pogoršanje kroničnog bronhitisa, upala pluća,
 • infekcije kože i potkožnog tkiva: umjereni oblik akni, erythema migrans (prvi stadij lajmske bolesti), erizipel, impetigo i piodermija,
 • spolno prenosive bolesti: nekomplicirana upala mokraćne cijevi/vrata maternice koju je uzrokovala Chlamydia trachomatis,
 • infekcije želuca i dvanaesnika uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori,
 • kronična upala prostate uzrokovana Chlamydiom trachomatis.

Što morate znati prije nego počnete uzimati Sumamed


Nemojte uzimati Sumamed:

 • ako ste alergični na azitromicin ili neki drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.)
 • ako ste ikada imali alergijsku reakciju, osip ili ste otežano disali nakon što ste uzeli ovaj lijek ili neki drugi makrolidni antibiotik kao što je eritromicin

Upozorenja i mjere opreza
Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete Sumamed filmom obložene tablete ako imate ili ste ikad imali:

 • srčane poremećaje,
 • probleme s jetrom,
 • probleme s bubrezima.

Potrebno je odmah obavijestiti svog liječnika ako osjetite promijenjeni ritam otkucaja srca ili Vam se javi omaglica, nesvjestica ili patite od slabosti mišića tijekom uzimanja ovog lijeka. U slučaju pojave proljeva ili meke stolice tijekom ili nakon završetka liječenja, obratite se svom liječniku. Nemojte uzimati nikakve lijekove za liječenje proljeva prije nego provjerite sa svojim liječnikom. Ako proljev potraje, molimo obavijestite svog liječnika.

Djeca i adolescenti
Ovaj lijek se može primijeniti kod djece teže od 45 kg tjelesne težine koja su sposobna progutati tabletu.

Drugi lijekovi i Sumamed
Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Prije uzimanja ovog lijeka obavijestite svog liječnika ako uzimate neki od niže navedenih lijekova:

 • varfarin ili neki sličan lijek za sprječavanje zgrušavanja krvi,
 • ciklosporin (koristi se za potiskivanje imunološkog sustava kako ne bi došlo do odbacivanja transplantiranog organa ili koštane srži),
 • digoksin (koristi se u liječenju zatajenja srca),
 • kolhicin (koristi se za liječenje gihta i obiteljske mediteranske groznice),
 • antacid (za liječenje povećane količine kiseline u želucu),
 • terfenadin (za visoku temperaturu ili kožnu alergiju),
 • ergot ili ergotamin (koji se koriste u liječenju migrene)
 • hidroksiklorokin (koristi se za liječenje upalnih bolesti).

Sumamed s hranom i pićem
Ovaj lijek može se uzimati neovisno o uzimanju hrane. Za detaljnije informacije o načinu primjene ovog lijeka pogledajte dio 3. Kako uzimati Sumamed.

Trudnoća i dojenje
Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. Ovaj lijek se tijekom trudnoće i dojenja može koristiti samo kad je neophodno.

Upravljanje vozilima i strojevima
Moguć je razvoj nuspojava kao što su delirij, halucinacije, omaglica, izrazita pospanost, gubitak svijesti, konvulzije, koje mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima.

Sumamed 500 mg filmom obložene tablete sadrže natrij
Ovaj lijek sadrži manje od 1 mmol (23 mg) natrija po tableti, tj. zanemarive količine natrija.

Kako uzimati Sumamed


Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik ili ljekarnik. Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Doziranje
Odrasli, uključujući starije bolesnike i djecu tjelesne težine veće od 45 kg U liječenju infekcija gornjih i donjih dišnih putova te infekcija kože i mekih tkiva (osim erythema migrans) ukupna doza azitromicina iznosi 1500 mg, a uzima se tijekom 3 dana (500 mg jedanput na dan). U liječenju umjerenog oblika akni ukupnu dozu od 6 g preporučuje se uzeti na sljedeći način: jednu tabletu od 500 mg jedanput na dan tijekom 3 dana, a nakon toga nastaviti liječenje s tabletom od 500 mg jednom tjedno tijekom sljedećih 9 tjedana. U drugom tjednu liječenja dozu treba uzeti tjedan dana nakon prve uzete tablete te ljedećih 8 doza treba uzeti u vremenskim razmacima od 7 dana. U liječenju erythema migrans ukupna doza azitromicina iznosi 3 g, što se treba uzeti na sljedeći način: 1 g (2 tablete po 500 mg, odjedanput) prvog dana te po 500 mg od drugog do petog dana jedanput na dan. U liječenju nekompliciranih spolno prenosivih bolesti uzrokovanih Chlamydiom trachomatis doza je 1 g jednokratno.

U liječenju infekcija želuca i dvanaesnika uzrokovanih s H. pylori doza iznosi 1 g na dan, u kombinaciji s antisekretornim lijekom i ostalim lijekovima, prema odluci liječnika. U liječenju kronične upale prostate uzrokovane Chlamydiom trachomatis, ukupna doza azitromicina iznosi 4,5 g, što se uzima na sljedeći način: jedna tableta od 500 mg jedanput na dan tijekom 3 uzastopna dana, te se isto ponovi tijekom 3 uzastopna tjedna (1,5 g tjedno tj. ukupno 4,5 g tijekom 3 tjedna).

Primjena u bolesnika s poremećajima jetre ili bubrega
Morate obavijestiti svog liječnika ako imate problema s jetrom ili bubrezima jer će Vam liječnik možda morati promijeniti dozu.

Primjena u djece i adolescenata
Tablete azitromicina od 500 mg pogodne su samo za djecu težu od 45 kg u kojih se može primijeniti doza za odrasle.

Način primjene
Ovaj lijek se uzima jedanput na dan. Tablete treba progutati cijele. Ovaj lijek se može uzimati neovisno o uzimanju hrane.

Ako uzmete više lijeka Sumamed nego što ste trebali
Ako greškom uzmete preveliku dozu ovog lijeka, o tome odmah obavijestite liječnika. Predoziranje makrolidnim antibioticima se očituje gubitkom sluha, jakom mučninom, povraćanjem i proljevom. Valja izazvati povraćanje i što brže potražiti liječničku pomoć.

Ako ste zaboravili uzeti Sumamed
Zaboravite li uzeti svoju dozu ovog lijeka, uzmite je čim se sjetite. Zatim nastavite uzimati lijek kao i prije. U jednom danu ne smijete uzeti više od jedne doze. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Sumamed
Nemojte prestati uzimati ovaj lijek bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, čak i ako se osjećate bolje. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Moguće nuspojave


Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može izazvati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Odmah se obratite svom liječniku i prestanite s uzimanjem lijeka ako osjetite jedan od sljedećih simptoma nakon uzimanja ovog lijeka, budući da oni mogu postati ozbiljni:

 • iznenadno piskanje pri disanju, otežano disanje, oticanje kapaka, lica, usana, svrbež (osobito ako zahvaća cijelo tijelo) jer to mogu biti znakovi teške alergijske reakcije
 • težak ili dugotrajan proljev (u kojem se može nalaziti krv ili sluz) tijekom liječenja ovim lijekom jer to može biti znak ozbiljne upale crijeva
 • težak osip na koži koji uzrokuje crvenilo i ljuštenje
 • ozbiljne kožne reakcije:
 • Stevens-Johnsonov sindrom – bolest kože i sluznica koja se odlikuje vrućicom, erozijom u ustima, teškom upalom oka i kožnim promjenama na cijelom tijelu
 • toksična epidermalna nekroliza – oštećenje kože i sluznica usne šupljine, očiju i spolnih organa, sluznice crijeva te dišnog sustava)
 • reakcija na lijek s eozinofilijom i sistemskim simptomima (DRESS) – osip na koži praćen simptomima kao što su vrućica, natečene žlijezde i povećani broj eozinofila (vrsta bijelih krvnih stanica). Osip se pojavljuje u obliku malih, crvenih kvržica koje svrbe.
 • akutna generalizirana egzantematozna pustuloza (AGEP) – izbijanje kožnih promjena (erupcija) obilježeno brzom pojavom crvenih područja kože s malim pustulama (mali mjehurići ispunjeni bijelom/žutom tekućinom)
 • ubrzane ili nepravilne otkucaje srca
 • nizak krvni tlak

Druge moguće nuspojave zabilježene pri uzimanju ovog lijeka:
Vrlo česte nuspojave (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba):

 • proljev

Česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba):

 • glavobolja
 • povraćanje, bol u trbuhu, mučnina
 • smanjen broj odreĎene vrste bijelih krvnih stanica (limfocita), povećani broj odreĎene vrste bijelih krvnih stanica (eozinofila), snižene vrijednosti bikarbonata u krvi, povećani broj određenih vrsta bijelih krvnih stanica (bazofila, monocita, neutrofila)

Manje česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 100 osoba):

 • infekcija rodnice
 • upala pluća
 • gljivična infekcija
 • bakterijska infekcija
 • upala grla
 • upala želuca
 • poremećaji disanja
 • upala sluznice nosa
 • gljivična infekcija usta
 • smanjeni broj bijelih krvnih stanica (leukocita)
 • preosjetljivost
 • gubitak apetita
 • nervoza
 • nesanica
 • omaglica
 • izrazita pospanost
 • poremećaj okusa
 • trnci
 • oštećenje vida
 • poremećaji uha
 • vrtoglavica
 • osjećaj lupanja srca
 • navale vrućine
 • otežano disanje
 • krvarenje iz nosa
 • zatvor, vjetrovi, probavne tegobe
 • upala sluznice želuca (gastritis)
 • otežano gutanje
 • nadutost
 • suha usta
 • podrigivanje
 • ranice u ustima
 • pojačano izlučivanje sline
 • osip
 • svrbež
 • koprivnjača
 • upala kože (dermatitis)
 • suha koža
 • prekomjerno znojenje
 • upala zglobova (osteoartritis)
 • bol u mišićima
 • bol u leĎima
 • bol u vratu
 • bol pri mokrenju
 • bol u bubregu
 • nepravilno i često krvarenje iz maternice
 • poremećaj testisa
 • otekline (edem)
 • malaksalost
 • umor
 • oteknuće lica
 • bol u prsima
 • vrućica
 • bol
 • oticanje nogu
 • poremećene vrijednosti jetrenih enzima i drugih krvnih pretraga

Rijetke nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba):

 • uznemirenost
 • abnormalna funkcija jetre
 • žutica (žuta boja kože i bjeloočnica)
 • reakcije preosjetljivosti na svjetlo

Nuspojave nepoznate učestalosti (učestalost se ne može procijeniti na temelju dostupnih podataka):

 • smanjeni broj trombocita (krvne pločice odgovorne za zgrušavanje krvi)
 • anemija
 • agresija
 • tjeskoba
 • delirij
 • halucinacije
 • iznenadan gubitak svijesti
 • konvulzije
 • smanjena osjetljivost kože
 • psihomotorička hiperaktivnost
 • gubitak njuha, gubitak osjeta okusa
 • poremećaji u spavanju
 • miastenija gravis (autoimuna bolest koja se očituje zamaranjem i slabošću mišića)
 • oštećenje sluha uključujući gluhoću i/ili zujanje u ušima
 • poremećaji srčanog ritma
 • upala gušterače
 • promjena boje jezika
 • zatajenje jetre, upala jetre, značajno oštećenje jetre
 • bol u zglobovima
 • akutno zatajenje bubrega, upala bubrega

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem
nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: navedenog u Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Kako čuvati Sumamed


Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.
Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.
Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju iza oznake „EXP“. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca. Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.
Što Sumamed sadrži

Sadržaj pakiranja i druge informacije

 • Djelatna tvar je azitromicin.

Jedna tableta sadrži 500 mg azitromicina u obliku azitromicin dihidrata.

 • Pomoćne tvari su: bezvodni kalcijev hidrogenfosfat; hipromeloza; kukuruzni škrob; prethodno geliran; mikrokristalična celuloza; natrijev laurilsulfat; magnezijev stearat; boja Indigotin (E132); titanijev dioksid (E171); polisorbat 80; talk.

Kako Sumamed izgleda i sadržaj pakiranja
Sumamed 500 mg tablete su svijetloplave, ovalne, bikonveksne filmom obložene tablete. S jedne strane tablete utisnuto je PLIVA, a s druge strane 500. Jezgra tablete je bijele do skoro bijele boje. Sumamed 500 mg filmom obložene tablete su dostupne u pakiranju od 3 tablete u blisteru, u kutiji.

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač


PLIVA HRVATSKA d.o.o.
Prilaz baruna Filipovića 25
10 000 Zagreb
Način i mjesto izdavanja lijeka
Lijek se izdaje na recept, u ljekarni.

Similar Posts