Izračun idealne tjelesne težine

Izračun idealne tjelesne težine

Izračun idealne tjelesne težine napravljen je uz pomoć Devinove formule. Devineova formula je metoda za izračun idealne tjelesne težine pojedinca. Razvio ga je John Devine, istraživač i profesor na Sveučilištu u Michiganu.

Formula uzima u obzir visinu i spol osobe kako bi odredila idealan raspon težine za tu osobu. Ova se formula temelji na uvjerenju da je za osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) unutar zdravog raspona manja vjerojatnost da će doživjeti zdravstvene komplikacije povezane s manjkom ili prekomjernom težinom.

Formulu često koriste pružatelji zdravstvenih usluga, kao što su liječnici i nutricionisti, kako bi se utvrdilo je li nečija težina unutar zdravog raspona. Također ga koriste pojedinci koji žele izgubiti ili dobiti na težini na zdrav način.

Devine je razvio formulu 1970-ih, na temelju svog istraživanja odnosa između težine i zdravlja. Otkrio je da postoji jaka korelacija između BMI i rizika od razvoja određenih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

Također je otkrio da je manje vjerojatno da će osobe s BMI unutar zdravog raspona iskusiti ova stanja. Na temelju ovih otkrića, Devine je razvio formulu kao alat koji pomaže ljudima da utvrde je li njihova težina unutar zdravog raspona.

Devine formula je naširoko korištena i općenito se smatra pouzdanom metodom za izračun idealne tjelesne težine. Međutim, valja napomenuti da formula nije savršen alat i da se možda neće primjenjivati na svakoga. Čimbenici kao što su dob, mišićna masa i sastav tijela također mogu utjecati na idealnu težinu pojedinca. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom za personalizirane savjete o održavanju zdrave težine.

Fotografija: Leandro Boogalu

Similar Posts