lioton gel

Lioton gel

Lioton gel popularan je proizvod koji se koristi za liječenje proširenih vena i drugih problema s cirkulacijom. To je gel napravljen od supstance koja se zove heparin, a koja je lijek protiv zgrušavanja krvi. Ovaj lijek djeluje tako da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kod osoba s proširenim venama.

Proširene vene uobičajena su bolest koja pogađa mnoge ljude, osobito starije osobe ili one koji imaju obiteljsku povijest bolesti. Proširene vene nastaju kada zalisci u venama oslabe, uzrokujući nakupljanje krvi u nogama. To može uzrokovati niz simptoma, uključujući bol, oticanje i osjećaj težine u nogama.

Lioton gel se koristi za liječenje proširenih vena poboljšavajući protok krvi u nogama. Heparin u gelu djeluje tako da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, što može pomoći u smanjenju simptoma proširenih vena. Osim toga, Lioton gel također može pomoći u smanjenju upale i oticanja nogu, što također može pridonijeti simptomima proširenih vena.

Osim za liječenje proširenih vena, Lioton gel se može koristiti i za druge probleme cirkulacije, poput duboke venske tromboze i posttrombotičnog sindroma. Također se može koristiti za sprječavanje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su pod visokim rizikom od njihovog razvoja, kao što su oni koji se oporavljaju od operacije ili koji imaju povijest krvnih ugrušaka.

Lioton gel je sigurna i učinkovita opcija liječenja za osobe s proširenim venama i drugim problemima cirkulacije. Može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšati protok krvi u nogama, što ga čini popularnim izborom i među pacijentima i među zdravstvenim radnicima. Ako osjećate simptome proširenih vena ili druge probleme s cirkulacijom, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim prednostima korištenja Lioton gela.

Uputa

Informacije na ovoj stranici nisu zamjena za liječnički pregled ili savjet ljekarnika. Za obavijesti o mjerama opreza, rizicima i nuspojavama obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Napomena: Ove su informacije nezvanične i sažete. Za službenu uputu se obratite ljekarniku.

Uputa o lijeku: Informacije za korisnika
Lioton 1000 IU/g gel heparinnatrij
Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao liječnik ili ljekarnik.
 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ako trebate dodatne informacije ili savjet, obratite se svom ljekarniku.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.
 • Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 7-14 dana.

Što se nalazi i ovoj uputi:

 1. Što je Lioton i za što se koristi
 2. Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Lioton
 3. Kako primjenjivati Lioton
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Lioton
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što je Lioton i za što se koristi


Lioton sadrži djelatnu tvar heparin (u obliku heparinnatrija). Lioton se primjenjuje na kožu u obliku gela. Kada se primjenjuje na zahvaćeno mjesto, heparin prevenira razvoj krvnih ugrušaka u površinskim venama, poboljšava lokalnu mikrocirkulaciju (protok krvi u malim krvnim žilama) i smanjuje oticanje.

Lioton se koristi za:

 • liječenje simptoma bolesti površinskih vena (npr. karakterističnih za proširene (varikozne) vene) i njihove komplikacije: nastajanje krvnih ugrušaka u zahvaćenim venama s ili bez upale stijenke vene; upale tkiva oko vena i ulkusa (čira) koji nastaju na koži u području varikoznih vena
 • liječenje upale oštećene stijenke vene, nakon kirurških zahvata
 • olakšavanje simptoma nakon operacije vena (npr. nastanak modrica i oticanje)

Lioton se može primjenjivati sam, kada je indicirano lokalno liječenje, ili u kombinaciji sa sistemskom terapijom. Lioton je indiciran za primjenu u odraslih osoba starijih od 18 godina. Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 7-14 dana.

Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Lioton

Nemojte primjenjivati Lioton

 • ako ste alergični na heparinnatrij ili neki koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.).
 • ako imate otvorene rane, uključujući ulkus, krvarenje ili infekciju na koži na mjestu koje treba liječiti Liotonom.
 • ako imate ili ste imali stanje koje se zove alergijska trombocitopenija tipa II na heparin (sniženje broja krvnih pločica kao posljedica reakcije preosjetljivosti na heparin).
 • u novorođenčadi i dojenčadi

Upozorenja i mjere opreza
Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Lioton.

Potreban je poseban oprez s Liotonom:

 • ako imate pojačanu sklonost krvarenju. U tom slučaju liječnik treba pažljivo procijeniti opravdanost primjene Liotona.
 • Lioton se ne smije primjenjivati na sluznicama, odnosno mjestima koja nisu pokrivena kožom (npr. genitalije, usta), kao niti na područja oko očiju, nosa i usta.

Djeca i adolescenti
Lioton se ne smije primjenjivati kod djece i adolescenata jer sigurnost i djelotvornost nisu ustanovljene u toj populaciji.
Drugi lijekovi i Lioton
Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Trudnoća, dojenje i plodnost
Nema podataka o primjeni Liotona tijekom trudnoće i dojenja. Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima
Lioton ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa strojevima. Lioton sadrži metilparahidroksibenzoat (E 218), propilparahidroksibenzoat (E 216), miris narančina cvijeta i lavandinovo eterično ulje.

Ovaj lijek sadrži:

 • metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat su konzervansi. Mogu izazvati alergijske reakcije (moguće i odgođene)
 • mirise koji sadrže citral, citronelol, kumarin, d-limonen, farnezol, geraniol i linalol. Citral, citronelol, kumarin, d-limonen, farnezol, geraniol i linalol mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Lioton sadrži etanol
Ovaj lijek sadrži 233 mg alkohola (etanola) u jednom g gela. Etanol može izazvati osjećaj pečenja na oštećenoj koži.

Kako primjenjivati Lioton


Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao liječnik ili ljekarnik. Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Doziranje i način primjene
Primijenite gel na zahvaćeno mjesto 1 do 3 puta na dan u tankom sloju, blagim utrljavanjem. Preporučuje se istisnuti 3 do 10 cm gela. Ako se simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju, morate se obratiti liječniku.

Trajanje liječenja
Bez savjetovanja s liječnikom do najviše 2 tjedna. U kroničnim slučajevima moguće je dulje liječenje, ali samo nakon pregleda i preporuke liječnika. Dulja primjena tada treba biti pod liječničkim nadzorom.

Ako primijenite Više Liotona nego što ste trebali
Nisu prijavljeni slučajevi predoziranja Liotonom.
Ako ste zaboravili primijeniti Lioton
Ako zaboravite primijeniti Lioton, primijenite ga čim se sjetite. Nemojte primijeniti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Moguće nuspojave


Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće pojaviti kod svakoga. Vrlo su rijetko zabilježene alergijske reakcije na primjenu heparina na kožu (mogu se javiti u manje od 1 na 10 000 osoba). U izoliranim slučajevima (nepoznata učestalost: ne može se procijeniti iz dostupnih podataka) mogu se pojaviti reakcije preosjetljivosti poput crvenila na koži i svrbeža, koji se obično brzo ovlače nakon prekida primjene.

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store trgovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Kako čuvati Lioton


Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece. Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji i tubi iza oznake EXP. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca. Rok valjanosti nakon otvaranja: 6 mjeseci Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Lioton sadrži

Djelatna tvar je heparinnatrij. 1 g gela sadrži 1000 IU heparinnatrija. Pomoćne tvari su pročišćena voda, etanol (96 postotni), karbomer, trolamin, miris narančina cvijeta (sadrži linalol, d-limonen, geraniol, citral, citronelol i farnezol), lavandinovo eterično ulje (sadrži linalol, d-limonen, geraniol i kumarin), metilparahidroksibenzoat (E 218) i propilparahidroksibenzoat (E 216) kao konzervanse.

Kako Lioton izgleda i sadržaj pakiranja
Lioton je gel ljepljive konzistencije, skoro proziran, bezbojan ili lagano žućkast, s aromatičnim mirisom. Lioton je dostupan u aluminijskoj tubi s polipropilenskim ili polietilenskim zatvaračem s 20 g, 30 g, 50 g ili 100 g gela. U prometu se ne moraju nalaziti sve veličine pakiranja.

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač


Nositelj odobrenja
Berlin-Chemie Menarini Hrvatska d.o.o.
Horvatova 80/A
10020 Zagreb
Proizvođač
A. Menarini Manufacturing Logistics and Services S.r.l.
3, Via Sette Santi
Firenca, Italija
Način i mjesto izdavanja lijeka
Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima.

Similar Posts