Ozempic lijek

Ozempic, lijek za dijabetes i mršavljenje?

U svijetu farmaceutike postoji revolucionarni lijek koji izaziva valove – Ozempic. U početku razvijen za liječenje dijabetesa tipa 2, Ozempic dobiva na popularnosti kao sredstvo za gubitak težine. U početku dizajniran za rješavanje zamršenih složenosti upravljanja dijabetesom tipa 2, Ozempic je prkosio konvencionalnim očekivanjima otkrivajući neočekivani aspekt: svoju izvanrednu sposobnost da utječe na vaše kilograme.

Ovaj revolucionarni lijek iznova ispisuje priču o zdravlju i dobrobiti, nudeći pojedincima dvostruko rješenje za isprepletena pitanja dijabetesa i pretilosti.

Mimikrija GLP-1

Ozempic svoj uspjeh duguje svojoj sposobnosti oponašanja ključnog hormona u našim tijelima koji se zove GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1). GLP-1 je hormon koji se proizvodi u crijevima i igra vitalnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi i apetita. Kada jedemo, GLP-1 potiče oslobađanje inzulina, usporava pražnjenje želuca (brzina kojom hrana napušta želudac) i potiskuje žudnju za hranom.

Lijekovi protiv dijabetesa u klasi agonista GLP-1 općenito se uzimaju injekcijom (injekcijama) dnevno ili tjedno i uključuju:

Dulaglutid (Trulicity) (tjedno)
Eksenatid s produženim oslobađanjem (Bydureon bcise) (tjedno)
Eksenatid (Byetta) (dva puta dnevno)
Semaglutid (Ozempic) (tjedno)
Liraglutid (Victoza, Saxenda) (svaki dan)
Liksisenatid (Adlyxin) (svaki dan)
Semaglutid (Rybelsus) (uzima se na usta jednom dnevno)

Kako Ozempic djeluje?

Ozempic sadrži semaglutid, sintetsku verziju GLP-1. Kada se ubrizgava, pojačava učinke hormona. Pomaže inzulinu da djeluje učinkovitije, što ga čini vrijednim alatom u liječenju dijabetesa. Osim toga, usporava pražnjenje želuca, održavajući osjećaj sitosti i obuzdava te mučne napadaje gladi.

Neočekivana nuspojava

Kako su pacijenti počeli koristiti Ozempic za upravljanje dijabetesom, pojavila se iznenađujuća nuspojava – gubitak težine. Mnogi su korisnici izvijestili o značajnom smanjenju težine, često unutar prvog mjeseca korištenja. Kao da Ozempic ponovno piše priručnik za lijekove za mršavljenje. No kako je Ozempic bio u nepovoljnoj poziciji za dobijanje dozvole za korištenje kao lijek za pretilost kompanija je izbacila novi proizvod Wegovy.

Wegovy je lijek na recept koji je razvio Novo Nordisk za liječenje pretilosti i kontrolu tjelesne težine. Sadrži aktivni sastojak semaglutid, koji je agonist receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1). Agonisti GLP-1 receptora su klasa lijekova koji djeluju oponašajući učinke prirodnog hormona u tijelu koji se zove GLP-1.

Wegovy je namijenjen za upotrebu kod odraslih osoba s pretilošću ili onih s prekomjernom tjelesnom težinom i bolestima povezanima s tjelesnom težinom. Koristi se kao dodatak prehrani i tjelovježbi kako bi se pojedincima pomoglo u mršavljenju i održavanju zdravije tjelesne težine. Semaglutid, aktivni sastojak u Wegovyju, pomaže u smanjenju apetita i potiče osjećaj sitosti, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine. Klinička ispitivanja su pokazala da Wegovy može učinkovito pomoći ljudima da izgube težinu. Obično se primjenjuje kao supkutana injekcija (ispod kože) jednom tjedno.

Nuspojave i razmatranja

Ozempic nije bez nuspojava, s mučninom i gastrointestinalnim učincima koji su česti. Za neke, ove nuspojave mogu biti izazovne za upravljanje. Stoga je savjetovanje s pružateljem zdravstvenih usluga presudno kako bi se utvrdilo je li Ozempic pravi izbor.

Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), placebom kontrolirana ispitivanja Ozempica otkrila su sljedeće stope nuspojava od doze od 1 miligrama (mg):

Mučnina: 20,3 posto
Povraćanje: 9,2 posto
Proljev: 8,8 posto
Bolovi u trbuhu: 5,7 posto
Zatvor: 3,1 posto

Prema članku objavljenom na stranicama everydayhealth.com, popis svih nuspojava je prilično velik. U članku se daje opsežan pregled tih nuspojava, kako znanstveno potvrđenih tako i anegdotskih. Evo sažetka ključnih točaka:

 1. Gastrointestinalne nuspojave: Ozempic je poznat po tome što uzrokuje gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu i zatvor. Ove nuspojave mogu biti izazovne za neke korisnike, a češće su pri većim dozama.
 2. Ozempic podrigivanje: Neki korisnici prijavljuju smrdljivo podrigivanje, koje može nalikovati mirisu pokvarenih jaja. Ova je nuspojava rjeđa i pogađa manje od 10 posto korisnika.
 3. Nadutost i vjetrovi: Iako se o tome manje raspravlja, Ozempic može uzrokovati nadutost i nadutost kod nekih korisnika.
 4. Gastropareza (paraliza želuca): Teška gastropareza, stanje u kojem se želudac prazni presporo ili prestaje, prijavljena je kod nekih korisnika, iako se čini da je rijetka.
 5. Ileus (privremena crijevna paraliza): FDA je ažurirala oznaku kako bi upozorila na potencijalni rizik od ileusa, vrste crijevne blokade, iako se čini da je rijetka.
 6. Gubitak kose: Prijavljen je gubitak kose, vjerojatno zbog brzog gubitka težine, a ne zbog samog lijeka.
 7. Umor: Neki korisnici osjećaju umor, vjerojatno zbog značajnog manjka kalorija uzrokovanog lijekom.
 8. Vrtoglavica: Vrtoglavica je prijavljena kod manjeg broja korisnika, što je vjerojatno povezano s učinkom lijeka na snižavanje glukoze.
 9. Gubitak mišića: Ozempic može dovesti do većeg gubitka mišića u usporedbi s drugim metodama mršavljenja, iako je potrebno više istraživanja da se to potvrdi.
 10. Ozempic i snovi: Korisnici su prijavili da su imali živopisne i ponekad čudne snove dok su uzimali lijek.
 11. Ublažavanje ovisničkog i kompulzivnog ponašanja: Neki korisnici su otkrili da Ozempic pomaže u smanjenju ovisničkog i kompulzivnog ponašanja, vjerojatno zbog njegovih učinaka na mozak.
 12. Suicidalne misli: Izvještaji o suicidalnim mislima i samoozljeđivanju povezanim s Ozempicom i sličnim lijekovima su pod istragom, osobito kod pacijenata bez dijabetesa tipa 2.
 13. Povećanje broja otkucaja srca: Ozempic može dovesti do povećanja broja otkucaja srca u mirovanju, što može biti neugodno za neke korisnike.
 14. Pogoršanje vida: Postoje neki dokazi koji upućuju na to da Ozempic može povećati rizik od dijabetičke retinopatije, iako je to osporavano, a čini se da se može kontrolirati.
 15. Hipoglikemija: Iako sam Ozempic ne mora izravno uzrokovati hipoglikemiju, njegovi učinci snižavanja glukoze mogu povećati rizik kada se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes.
 16. Rijetke, ozbiljne nuspojave: Ozempic je povezan s rijetkim, ali potencijalno ozbiljnim nuspojavama, uključujući pankreatitis, zatajenje bubrega, bolest žučnog mjehura, tumore C-stanica štitnjače i alergijske reakcije.

Općenito, Ozempic je moćan lijek s pozitivnim i negativnim učincima na različite aspekte zdravlja, a pojedinci koji ga koriste trebali bi biti svjesni mogućih nuspojava i konzultirati se sa svojim liječnikom ako dožive bilo kakve nuspojave.

Farmaceutski uspjeh

Ozempicov uspjeh nije samo zdravlje; radi se i o poslu. Novo Nordisk, farmaceutski div koji stoji iza Ozempica, ubire plodove. Rastuća popularnost lijeka dovela je do značajnog povećanja tržišne kapitalizacije Novo Nordiska, čineći ga jednom od najvećih tvrtki u Europi.

Tvrtka Novo Nordisk, postigla je značajnu prekretnicu postavši najvrednija tvrtka u Europi na temelju zaključnih cijena. Ovo postignuće prvenstveno je potaknuto uvođenjem njihovog vrlo uspješnog lijeka za mršavljenje, Wegovy, na tržište Ujedinjenog Kraljevstva. Kao rezultat ovog razvoja, cijena dionice Novo Nordiska porasla je za 0,7 posto, dosegnuvši 1.311 DKK (190 USD), a tržišna kapitalizacija tvrtke skočila je na impresivnih 428 milijardi USD. Ovaj izvanredan rast nakratko je skinuo s trona LVMH, poznati francuski luksuzni konglomerat, koji je zatvoren na 772,60 eura po dionici, s tržišnom vrijednošću od 383 milijarde eura (419 milijardi dolara).

Wegovy, ključni doprinos uspjehu Novo Nordiska, prethodno je lansiran u Sjedinjenim Državama u lipnju 2021., gdje je dobio značajnu potražnju. Ova velika potražnja u SAD-u dovela je do kašnjenja u uvođenju lijeka na europsko tržište. Međutim, farmaceutska tvrtka konačno je predstavila Wegovy u Velikoj Britaniji, s planovima za kontrolirano i ograničeno lansiranje. Očekuje se da će lijek, koji je već dostupan u Norveškoj, Danskoj i Njemačkoj, igrati ključnu ulogu na rastućem tržištu lijekova za dijabetes i mršavljenje, a predviđa se da će dosegnuti godišnju prodaju od 130 do 140 milijardi dolara diljem svijeta.

Osim Wegovyjevog uspjeha, Novo Nordisk je također imao koristi od potražnje za svojim lijekom za dijabetes, Ozempic, koji ima isti aktivni sastojak kao Wegovy i koji su kliničari preporučili za borbu protiv pretilosti. Britanski ministar zdravstva i socijalne skrbi Steve Barclay naglasio je potencijalni utjecaj Wegovyja na smanjenje bolesti povezanih s tjelesnom težinom i ublažavanje pritiska na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), koja trenutačno snosi težinu od približno 6,5 milijardi funti troškova zbog problema povezanih s pretilošću . Iako je kataloška cijena za Wegovy u UK-u znatno niža od njegove američke pandana, i zdravstveni sustavi i osiguravatelji, uključujući NHS, sudjeluju u povjerljivim pregovorima o popustima, a internetska ljekarna sa sjedištem u UK-u već je pokazala značajan interes za ponudu lijeka pacijentima po različitim cijenama.

Dok su ekonomske koristi neporecive, neke brige ostaju. Stručnjaci su oprezni u vezi s time da se Danska previše oslanja na uspjeh Novo Nordiska, što bi moglo dovesti do onoga što je poznato kao “nokijin učinak”. Ovaj se fenomen dogodio kada je Nokia činila značajan dio rasta Finske, ali je njen pad imao dubok utjecaj.

Uspjeh Ozempica otvorio je put razvoju drugih lijekova za mršavljenje. Mounjaro, još jedan lijek koji je izvorno osmišljen za dijabetes tipa 2, prolazi kroz ubrzano odobrenje za regulaciju tjelesne težine. Ovi inovativni alati pružaju nadu za rješavanje epidemije pretilosti.

Reference

mayoclinic.org
cnn.com
fda.gov
everydayhealth.com
ft.com

Naslovna fotografija: SHVETS production